Д-р Христо Йорданов е специалист пулмолог в София с над 30 години опит. Той е ръководител на Отделението по интервенционална пулмология и бронхология в Клиника па пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА).

Завършва медицина в МУ-София, като има придобити специалности по „Вътрешни болести” и „Пневмология и фтизиатрия”. Специализирал е в чужбина, има множество участия в национални и международни конгреси по пулмология и бронхология.

След своето дипломиране д-р Йорданов става стипендиант на Министерството на отбраната и минава през всички етапи на военномедицинската служба. Практикувал е като полкови лекар във военни формирования, като клиничен ординатор и специалист по вътрешни болести.


 

- Д-р Йорданов, според Вас съществува ли връзка между SARS-CoV-2 инфекцията и карцинома на белия дроб?

 

Карциномът на белия дроб остава сред най-смъртоносните, като причинява повече смъртни случаи, отколкото този на гърдата, простата и дебелото черво. В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените.

 

Рискови фактори за развитие на белодробния карцином са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти.

 

Повечето пациенти нямат симптоми в началните стадии на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

 

Няма категорични данни за пряка връзка между пандемията от SARS-CoV-2 и повишаване на заболяваемостта от белодробен карцином, но тепърва предстоят нови големи проспективни проучвания на тази тема.

 

- Как протича самата инфекция при онкоболните?

 

Това са две различни групи заболявания. Много са различни случаите. Ракът е на 3-то или 4-то място в рисковите групи за COVID-19 и то ракът на белия дроб. Това са най-рисковите от всички пациенти с онкологични заболявания. Но, на първо място са пациентите с хронични белодробни заболявания, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ракът се нарежда след тях.

 

Инфекциозните заболявания съпътстват човечеството от дълбока древност. С едни сме се справили, други се държат под контрол. Бум на онкологичните заболявания и по-специално на белодробния карцином се наблюдава едва през последните 20 години.

 

Онкоболните, които са на различни видове терапия, по мое наблюдение, са доста дисциплинирани хора и спазват по-стриктно противопандемичните правила. Не мога да кажа, че тези пациенти боледуват по-често от коронавирусна инфекция, но както виждаме тя обхваща всички социални групи.

 

Нормално е при пациенти в последен стадий на своето онкологично заболяване, особено, ако е белодробен карцином, да развият по-тежко заболяване при инфектиране със SARS-CoV-2.

 

Препоръките на Европейското дружество по онкология (ESMO) е, че онкоболните трябва да се ваксинират поради по-висок риск от заболяване и по-тежко протичане на инфекцията.

 

- Какво се промени в хода на пандемията в пулмологичната практика? Какви са трайните последици върху белите дробове при пациенти с тежко засягане на белите дробове?

 

Поради факта, че короновирусната инфекция се предава основно по въздушно-капков път и засягат тежко белите дробове, ние пулмолозите застанахме на първа линия след инфекционистите в борбата със заразата. Всички белодробни клиники в страната се превърнаха в COVID-зони.

 

Инфекцията с COVID-19 засяга основно интерстициума на белите дробове, което води до развитието на тежка белодробна фиброза и дихателна недостатъчност. Доста от пациентите след преболедуване остават дълго време на домашно кислородо лечение. Има наблюдения при проследяването на тези пациенти, че при някои рентгеновите измененията изчезват до 6 месеца.

 

- Относно тютюнопушенето, как повлиява то хода на инфекцията? Съществуват твърдения,че пушачите прекарват по-леко болестта?

 

СЗО е категорична – тютюнопушенето не намалява риска от зараза със SARS-CoV-2. България е на първо място в ЕС по пушене сред тинейджърите, като при момичетата е 38%, а при момчетата – 26%. След Гърция българите сме на второ място по тютюнопушене сред възрастното население в ЕС.

 

Ето една ниша, където нашите изследователи могат да направят своя принос на тази тема. Като наблюдавам актуалната ситуация у нас с развитието на заразата, едва ли пушенето намалява риска от заболяване.

 

- Как протича коронавирусната инфекцията при пациенти с ХОББ?

 

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от COVID-19. Това обяви Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.

 

Пациентите с ХОББ трябва да спазват препоръките на своя лекуващ пулмолог и да не прекъсват лечението си. За съжаление трябва да кажем, че инфекцията при пациенти в напреднал стадий на ХОББ протича по-тежко и нерядко е с фатален край.

 

- Д-р Йорданов, с настъпването на зимния отоплителен сезон знаем, че се влошава качеството на въздуха, а идва и сезонният грип. Какви са Вашите препоръки?

 

Основният проблем в замърсения въздух са наличието на фини прахови частици. Те са част от атмосферния прах. Основни източници на такива частици са пожарите, дизеловите двигатели, минното дело, строителство и пясъчните бури. Наличието на фини прахови частици във въздуха се увеличава непрекъснато в големите градове в нашата страна, като причините са ясни – използването на неекологично отопление, стари автомобили и др.

 

Пропоръчително е носенето на защитни маски от висок клас на открито, особено за хора с хронични белодробни заболявания и алергии.

 

Относно ваксинирането срещу сезонния грип – да, препоръчително е, но там където има по 90% ваксинация срещу коронавирус. Хора, моля Ви, ваксинирайте се. Това е спасението от тази смъртоносна зараза!