Главоболие, тежест около очите и скулите, отпадналост. Това са част от симптомите на синузита, които понякога бъркаме с тези на настъпващия грип. Колко вида синузит има и какви проблеми може да ни създаде, ако не го лекуваме, коментира д-р Катя Кирова, началник на отделение „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Света Анна“ - София. 


Д-р Катя Кирова е аудиолог, специалист по „Уши, нос и гърло“. Завършва медицина в Медицински университет – София. Първо практикува в МБАЛ „Свищов“, след което 20 години работи в Първа многопрофилна болница за активно лечение – София. 
От 2001 г. работи в УМБАЛ „Света Анна“. 


- Д-р Кирова, в сезона на вирусите и настинките много хора бъркат обикновената хрема с тази, която се появява при синузит. Каква е разликата?Всяко възпаление на лигавицата на носа винаги обхваща и лигавицата на синусите. По принцип, и хремата, и синузитът, са инфекциозни заболявания на тази лигавица. Обикновено синузитът може да бъде с или без гноен секрет или алергичен. 


Различава се остър синузит, подостър, рецидивизиращ и хроничен. Острият инфекциозен риносинузит най-често започва като обикновена хрема, особено в есенно-зимния период, когато вирусите изключително много ги има както в детските заведения, така и в колективите. Може да започне като водниста секреция, която се сгъстява през 4-5 ден, после отново се избистря и обикновено между 7 и 10 ден изчезва. 


При подострия синузит, между 10-ия и 30-ия ден продължава да има секреция от носа, която може да е гъста, но самият пациент може да кашля, да му се стича секрет, но няма температура и има добро общо състояние. Така със симптоматични медикаменти той изчезва до към 30-ия ден. 


Рецидивиращият риносинуит е този, който до 3-ия месец може ту да се появява, ту да изчезва. Симптомите са запушване на носа, някакви секрети в него, но общото състояние на пациента е добро. Хроничният синузит е на лице, ако продължават тези оплаквания след 3-ия месец. 


- В кои случаи се налага да отидем на специалист по уши, нос и гърло?


Както казахме, при обикновения риносинуит се ангажира и лигавицата на носа и лигавицата на синусите. Ако нямаме главоболие, тежест, температура, не е задължително да се ходи на специалист уши, нос и гърло. Личният лекар трябва да лекува общите симптоми. Ако след 7-8 ден оплакванията, които са започнали по начина, по който описах, се засилят, получи се главоболие, е добре да се направи консултация с УНГ. 


Много пациенти идват и казват: „Мен ужасно много ме боли главата, особено нощно време“. Но това е малко вероятно да се дължи на синузит. По принцип няма точно обяснение, но сутрин пациентът със синузит се събужда с главоболие, някъде към обяд то се засилва, получава се тежест в главата и около следобяд изчезва. При това положение можем да мислим, че вече има задръжка на секрети и в синусите. Тогава и ако рецедивират тези оплаквания след 10-ия месец, трябва задължително да отидем на специалист по уши, нос и гърло. 


- Кои са основните причини, които водят до появата на синузит?


Говори се, че всякакви неща могат да го предизвикат. Основното при деца и възрастни са отслабеният имунитет, вирусните инфекции, оток на лигавицата на носа... Особено важно при децата е наличието на трета сливица, която при вирусните инфекции също се увеличава или някакви анатомични аномалии, например изкривена носна преграда. Сега по-рядко се среща, но ако има чуждо тяло в носа, някакви зъбни проблеми при възрастни хора, особено при шестия зъб, оттам навлиза инфекция в синуса. Това са основните неща, които предразполагат към отключване на синузита. 


- Какви са усложненията, ако не лекуваме синузита си?


Зависят от типа синузит. Могат да бъдат много сериозни. Например да станат усложнения от към окото, тъй като четирите групи синуси, които съществуват в човешкия организъм, са в пряк допир до окото. Може да се получи целулит - възпаление на рехавата тъкан на окото, менингити, менингоенцефалити при неадекватно лекувани гнойни синузити. Тези усложнения могат да бъдат избегнати, ако навреме се потърси състоянието на синусите и се изясни лечението на синузитите, които има при дадения пациент. 


- Кога се налага медикаментозно лечение и в кои случаи може да използваме по-натурални средства?


Не е задължително да се включват антибиотици между 7 и 10 ден, ако пациентът няма сериозни оплаквания, няма температура. Основното, което трябва да се направи, е отбъбването на естествените отвърстия на синусите. Всяка вирусна инфекция, която най-често причинява този тип възпаления, налага дрениране на синусите чрез промивки, капки за нос от типа на диметинденов малеат, ксилометазолинов хидрохлорид. Деконгестантите като препарати са изключително важни. Те дават възможност за отпушване на естествените отвърстия на синусите, които в противен случай могат да доведат до развитие на гноен синузит или някакво допълнително усложнение. 


Доколкото до домашните лекове, лично аз нямам нищо против в началото на всяка една хрема да се правят инхалации, освен промивките с физеологичен разтвор, да се поставят топли компреси на синусите. Само да отбележа, че на фронталния не се слага, а само на максиларните на бузите, защото ако има някакъв проблем, може да настъпи усложнение. Нагряванията с торбички с морска сол не трябва да бъдат прекалено близо до кожата. 


- В кои случаи се налага пункция?


Когато е диагностициран истински гноен синузит, има течен секрет, особено в максиларните синуси, тогава е разумно да се направи пункция. Хората много се страхуват. Нито е болезнено, нито е кой знае колко страшно. По принцип веднага получават облекчение, защото се изкарва гнойната секреция. Прави се с упойка, с тънка игла. Невинаги обаче се изисква, дори при наличие на гнойна колекция, така че хората трябва да са спокойни. 


Когато става въпрос за гноен синузит от зъбен произход, единственият начин да не се стигне до операция, е пункцията. Тя облекчава състоянието и вероятността да не се стигне до оперативна интервенция е много голяма. 

 

NEWS_MORE_BOX

 
- С какво можем да заменим въпросните капки, за да отпушим носа си?


По принцип с всички видове физиологични разтвори, които почистват носната лигавица. Има хомеопатични, които също намаляват секретите. На пазара има и такива за децата, които намаляват воднистия секрет. 


- А трябва ли да спазваме определен хранителен режим, ако синузитът ни се обостри?


В последно време при децата и възрастните станаха много актуални рецидивиращите синузити и така наречените "задни хреми". Доста често се оказва, че една от основните причини е някакъв имунен дефицит или нарушение в хранителния режим. Например имала съм случаи когато морковите, с които захранват бебетата, предизвикват кашлици и секрети заради рефлукса им. Това е доста необичайно. Има и шоколади и други вредни храни, които също предизвикват проблеми на имунната система. 

 

- Как да се предпазим от синузит?


По принцип превенцията е много трудна. Тя зависи от общото състояние на съответния пациент, особено при грипни епидемии, когато има вирусни инфекции. Ако действително ходим на места, където има много хора, няма по какъв начин да спрем нахлуването на вирусна инфекция, дори с тези ваксини, които се правят пред грипни епидемии. Основното е повишаване на имунитета на съответния пациент и търсене на причините, които водят до тези рецидивиращи хреми и синузити. Това са алергичните състояния, имунен дефицит, анатомичните особености на носа. 


Бих препоръчала да хората да не прекаляват с локалните капки за нос с ксилометазолинов хидрохлорид, защото те изсушават изключително носната лигавица, а сухата носна лигавица е предпоставка за отключване на риносинуит или само ринит, при нахлуване на остра вирусна инфекция. Това е изключително важно, защото хората си мислят, че като слагат капки и започват да дишат им се подобрява състоянието на носа, а всъщност капките са нож с две остриета.