Д-р Ивайло Петров е завършил висшето си образования във Варненския медицински университет през 1982 г. Специалност по нервни болести получава през 1987 г. от МУ – София. Има професионална квалификация по ултразвукова диагностика на нервната система. 
Трудовият му път започва в МБАЛ – Шумен от 1982 г. като ординатор. От 1986 г. е част от екипа на отделението по нервни болести, като от 1999 г. досега е негов началник. В периода  2010 г. - 2011 г. е член на Съвета на директорите на болницата.
Д-р Петров притежава преподавателски опит. Изнася лекции по основни на неврологията в Шуменския университет. По-рано е бил преподавател по нервни болести за медицински сестри. 
Развива активна дейност в съсловната организация – БЛС. Председател е на организационния комитет на Collegium praxis neurologicae – „Шумен и приятели”.
Член е на Управителния съвет на Българска асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика, на Етичната комисия на Българско дружество по неврология и на Българско дружество по главоболие.

 

Към първа част на интервюто


 

 

 - Както всяко лечение и лечението с тромболиза крие своите рискове, какво ще ни посъветвате, когато в условия на спешност трябва да вземем решение? Спрямо ползите, голям ли е рискът от това лечение?

 

Когато говорим за лечението с тромболиза не трябва да акцентираме върху рисковете! Трябва да акцентираме върху потенциалните ползи за пациента. Лечението с тромболиза за сега, а вероятно и в близко бъдеще, е единственото доказало се лекарствено лечение. Единственото! Всичко друго аз го наричам “Лечение на инвалидността” или Hospiсе Like Care. В същото време трябва да се знае, че лечението с тромболиза не е панацея! Всички досегашни проучвания, а и самата практика доказва, че само един от пет лекувани с тромболиза се изписва напълно автономен от болница. И въпреки това, това е единственият шанс за лекарствено лечение на пациентите с остър мозъчен инфаркт. И този шанс трябва да се използва!

Колкото се отнася до рисковете те се минимизират, когато се спазват изискванията за това лечение, точно и подробно отразени в Консенсуса. Всяко неспазване на правилата, крие рискове както за пациента, така и за тези, които провеждат това лечение. 

 

 - Скъпа ли е тромболизата, всеки ли има право да получи това лечение? Поема ли се от Здравната каса?
       
Лечението с тромболиза е скъпо и отговорно лечение, но то изцяло се поема от НЗОК. Има клинична пътека, по която точно и ясно, в синхрон с Консенсуса, може да се провежда това лечение, стига болницата да отговаря на съответните условия за сключване на договор с НЗОК. 

 

Всеки пациент с остър мозъчен инфаркт, който отговаря на специални медицински изисквания, може да получи това лечение, ако е транспортиран в подходящата болница. Аз бих посъветвал всеки, който се е информирал, че има рискови фактори за мозъчен инфаркт, да се поинтересува има ли такава болница в радиус от 40-50 км от дома му. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 - Каква е статистиката за България? Колко българи получават мозъчен инсулт годишно? Има ли профилактика, която да прилагаме, за да се предотврати инсулта?

 

При състоянието на здравеопазването на България точната статистика е илюзия. Предполага се, че около 40 000 души годишно в България получават мозъчен инсулт. НЗОК отчита над 50 000 мозъчни инсулта годишно като за това също има обяснение. В Шуменска област от 20 години мозъчните инсулти, които се лекуват в „МБАЛ – Шумен” са 700 ± 50 за година. Важно е друго. Всеки пети с мозъчен инфаркт умира, всеки трети с мозъчен кръвоизлив също. Освен това мозъчните инсулти са основна причини за инвалидизация. Малък процент от преживелите мозъчен инсулт се връщат на работа. Трябва да се разбира, че пациентите с мозъчен инсулт и инвалидизираните след мозъчен инсулт са в икономическа тежест както за обществото, така и за семействата им. И за това профилактиката е толкова важна. Не трябва да се забравя, че Est medicina triplex – servare, cavere, medere! Задачата на медицината е тройна - да пази, да предупреждава, да лекува!

 

Няма универсални правила за профилактика, но има шест важни препоръки към всеки:


    1. Научете  личните си  рискови фактори: високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол в кръвта. Това са фактори, които може да промените! Научете от Вашия лекар към какви стойности на кръвното налягане, на нивата на кръвна захар и на LDL- холестерола трябва да се придържате, за да не получите инсулт и се лекувайте!. 
    2. Бъдете физически активни и се упражнявайте редовно! Колко и как попитайте лекар, на когото имате доверие.
    3. Поддържайте здравословна диета с много плодове и зеленчуци и с малко готварска сол.
    4. Ограничете консумацията на алкохол!
    5. Избягвайте цигарения дим. Ако пушите, потърсете помощ да спрете сега!
    6. Научете се да разпознавате предупредителните и ранните симптоми на инсулт и какви действия да предприемете ако ви се случат.