Д-р Явор Семерджиев е специалист-уролог с богат опит в диагностиката и лечението на редица заболявания.  Притежава многобройни професионални квалификации в областите на лапароскопско лечение на бъбреците и урогениталния тракт от курсове в Швеция, САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания, а последните му постижения са свързани с развитието на роботно-асистираната хирургия при урологични заболявания в България. От 2008 г. е началник на отделението по урология в МБАЛ „Доверие”.

- Д-р Семерджиев, кои са най-често срещаните урологични заболявания в наши дни?


При мъжете най-честите урологични заболявания са тези на простата, а при жените – инфекциите на пикочните пътища и в частност – циститът. Нещо, което засяга основно хора в активна възраст и от двата пола, са камъните в бъбреците. Основните причинители на това „модерно” заболяване на съвременното общество са заседналият начин на живот, намаленият прием на течности и голямата концентрация на определени хранителни вещества в диетата.

 


Повишената консумация на белтъчна храна немиуемо води до освобождаване на калциеви оксалати и урати в урината – все вещества, които са прекурсори на камъните. Едва в 10% от случаите камъните в бъбреците са израз на друг здравословен проблем. Това е заболяване, за лечението на което доста пациенти от цяла България се насочват към нас. В болница „Доверие” извършваме разбиване на камъни с екстракорпорална литотрипсия – работи се с насочена ударна вълна. Основно предимство е, че това не е оперативно лечение, както и че заедно с процедурата правим изследване на камъните и анализ на рисковите фактори, които евентуално биха довели до повторно образуване. Намаляваме възможността те да се появят отново.

- Колко дълго е възстановяването при тази неоперативна намеса?


Самата процедура по разбиване на камъка трае 40-60 мин в зависимост от обема му. Периодът в който се освобождава от организма е най-често в рамките на 7-10 дни. Бих искал да отбележа, обаче, че това не е свързано с лишаване от нормален работен ритъм и начин на живот, тоест не е „възстановителен период” в чистия му смисъл.

Модерните технологии носят редица предимства на пациентите. Определено и с развитието на роботно-асистираната миниинвазивна хирургия все по-рядко правим отворени операции. Ние използваме системата da Vinci най-вече за лечение при рак на простатата. Спецификата тук е, че отворената оперативна интервенция при простатната жлеза е свързана с травми на околни структури, в резултат на което се получават функционални промени, влиящи върху качеството на живот на пациента.

 

При всички оперативни намеси в областта на малкия таз роботизираната система ни дава неоспоримо предимство – достигаме до труднодостъпни структури с минимална травма на околните. За да стигнем до успешния резултат, обаче, е нужна освен техника и навременно диагностициране на заболяването – профилактиката е от първостепенна важност.

- Колко често трябва да се правят профилактични прегледи?


Началното изследване на туморния маркер PSA след достигане на 50-годишна възраст наскоро бе въведено като националната стратегия, тъй като тогава се явява пикът на карцином на простатната жлеза. Препоръчвам да се направи такова изследване при навършване на 50-годишна възраст и от началната стойност да се определи през какъв интервал да се извършват следващите – може да бъде през година, две, или друг.

NEWS_MORE_BOX


- Има ли ефект от активно рекламираните по телевизията медикаменти?


Ефект има, но по-скоро при възпалителни заболявания на простата. Бих искал да отбележа, че изписването и употребата на лекарства поради увеличение на жлезата без проявени симптоми е некоректно.

 

Доброкачествено увеличение на простата се наблюдава при много мъже след навършването на 50 години, като честотата съответства на напредването на възрастта. Например при 60% от мъжете на 60-годишна възраст има такова увеличение. Далеч не при всички случаи обаче това е свързано със симптоми, налагащи лечение. Такава е и препоръката на Европейската асоциация по урология – да не се лекува увеличението, ако няма изразени симптоми.

- Какво влияние има начинът на живот?


Спортуването и поддържането на физическа активност като цяло спомагат за поддържане на здравословно телесно тегло и определено спомагат за намаляване на риска от онкологични заболявания на простата в сравнение с воденето на заседнал начин на живот. Статистическите данни са красноречиви – заседналият начин на живот, високият индекс на телесното тегло и повишеният холестерол са рискови фактори, свързани с по-голям шанс за развитие на карцином и то на агресивен такъв.

 

Препоръката за по-природосъобразен начин за живот не е нещо ново и определено важи за превенция срещу изключително
голям брой заболявания.

- Тоест важи и за камъните в бъбреците, и за цистит?


Основните причинители на цистит са неконтролируемият прием на антибиотик и недостатъчният прием на вода, което определено е проблем при доста българки. За превенция аз бих препоръчал по един цитрусов фреш на ден и разнообразно хранене с достатъчно консумация на плодове и зеленчуци.