Д-р Георги Ангов завършва Медицинския университет – София през 1995 г., през 2002 г. придобива специалност по нервни болести. Работил е в системата на Спешна помощ. От 1998 до 2004 г. е докторант и ординатор в Университетска болница „Св. Наум“ в София. През 2002 г. защитава докторантура по медицина. В периода 2005-2007 г. придобива степен магистър по здравен мениджмънт в Медицинския университет. От 2004 г. досега работи като невролог и отоневролог в УМБАЛ „Александровска“. Интересите му са в областите: главоболие, световъртеж, нарушено равновесие, тревожно-депресивни състояния и др. Специализирал е в Италия и Германия и има над 25 научни публикации в България и чужбина, както и участие в учебник.

 

- Д-р Ангов, как влияят високите температури на нервната система? Какви са най-често оплакванията от страна на нервната система в този период на годината?


 

- С една дума, отрицателно! Както високите температури, така и излагането на слънце влияят отрицателно на нервната система. Известно е, че в жегите зачестяват случаите с инсулти, защото най-застрашените хора, са тези с хронични сърдечно-съдови и мозъчни заболявания. Жегите влияят негативно на нервната система и по-специално на психиката.

Горещините могат да отключат различни видове тревожности, депресивни състояния, промени в настроението и промяна в съня. Най-честите оплаквания са главоболие, замайване, психическо раздразнение. При по-горещо време, човек не може да спи, а при недоспиване, ежедневието е по-трудно, защото човек става раздразнителен, разконцентриран, по-малко работоспособен.

Жегата влияе негативно на мозъка заради директно излагане на слънце. В горещите дни нараства и опасността от слънчев или топлинен удар, а това са най-крайните прояви.

 

- Какви са причините жегата да ни влияе отрицателно?

 

- Причините са комплексни. Първата причина е директното загряване на мозъка. Второто влияние е чрез сърдечно-съдовата система, защото в горещото време, кръвното е нестабилно. Може да се покачи артериалното налягане или пък да се понижи в резултат на дехидратация (загуба на течности). Чрез сърдечно-съдовата система се повлиява функцията на мозъка.

Това не означава, че през зимата се чувстваме по-добре. Студът също влияе отрицателно. През студените месеци също се получава пик на неврологични заболявания и усложнения. Най-подходящата температура е между 25 оС и 30 оС.

 

- На какви симптоми следва да обръщаме внимание и какви мерки е препоръчително да се предприемат тогава?

 

- Симптомите на прегряване са обща отпадналост, главоболие, виене на свят, гадене, раздразнителност и лесна умора. Една от мерките, която трябва да се вземе, е да се избегне стоенето на слънце и открити пространства. Хубаво е да обитаваме добре, но не прекалено климатизирани помещения.

При рязка смяна на температурата, се причинява шок на организма, тъй като се получава виене на свят, гадене и дори повръщане. Можем да вземем хладен, но не студен душ. Смяната на температурата трябва да бъде бавна и постепенна.

Важно е и да се приемат много течности, например вода или чай. Самият организъм подсказва дали е хидратиран. Ако чувстваме жажда и цветът на урината е по-тъмен, означава че сме обезводнени. Когато жаждата изчезне и урината стане по-светла, тогава това е сигурен признак, че вече сме добре хидратирани.

 

- Как влияе промяната на температурата на хипертониците?

 

Кръвното налягане е нестабилно в горещото време. При едни от хората то може да се повиши, а при други да се понижи. Винаги съветвам пациентите да си следят кръвното си налягане. Ако има тенденция да е по-ниско в жегите, е препоръчително да се намали дозата на лекарствата за кръвно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

- При кои неврологични заболявания жегите са особено неблагоприятни? Защо?

 

- Мозъчно-съдовата болест е най-честото неврологично заболяване. Горещото време влияе негативно, защото то се отразява на сърдечно-съдовата система, тоест на кръвното налягане и пулса. Влияе отрицателно и в случаите, когато човек е обезводнен, защото се създават условия кръвта да се сгъсти, да се повиши вискозитета на кръвта, а това създава риск за мозъчно-съдови инциденти.

Жегите оказват влияние и на хората с психични заболявания. Проявяват се симптоми като тревожност и депресия. Пациентите, страдащи от неврологично заболяване, могат да получат влошаване на вече съществуващите симптоми. При излагане на гореща температура на пациент с множествена склероза, се наблюдава влошаване на оплакванията.

 

- Какви съвети бихте дали на пациентите, за да се чувстват добре въпреки горещото време?

 

- Не само на пациентите с хронични заболявания, но и на всички хора, бих препоръчал да избягват слънцето между 11:00 и 16:00 часа, защото прекаленото прегряване е опасно. Хубаво е да стоят повече на хладно и най-важното е да пият достатъчно течности. Съветвам да се приема лека храна, богата на витамини, защото чрез потта се губят много йони и соли.