По време на VIII конгрес на Югоизточното дружество по урология, който се проведе в София д-р Фернандо Санча представи клинични данни за ефективността на Зеления лазер при отстраняване на големи простатни жлези.


Д-р Санча, премахването на аденом на простатата е често налагаща се операция за много мъже. Как се развива медицината в тази насока?

Доброкачествената хиперплазия на простатата е проблем, който физиологично възниква при голяма част от мъжете над 60 години. Дълги години традиционно се прилагаше трансуретрална резекция на аденома, въпреки, че хирурзите отчитаха многото несъвършенства на метода. На първо място трансуретралната резекция може да се прилага при по-малки аденоми на простатата. След трансуретрална резекция по данни на Европейската урологична асоциация се наблюдават нежелани усложнения като инконтиненция (неволно изпускане на урина), еректилна дисфункция (при седем на всеки сто мъже), кръвозагуба и съответно кръвопреливане, а често и стриктура на уретрата (при приблизително 4% от пациентите). Рискът от загуба на ерекция и рязкото прекратяване на сексуалния живот е много сериозна причина мъжете да питат за други методи. При големи простати - преди години единствената възможност беше отворената операция – изключително травматична и болезнена за пациента. Поради пълната упойка, която се изисква при нея тя беше неприложима при мъже с диабет или сърдечни проблеми. За радост на пациентите и хирурзите последните десетилетия медицината се развива много бързо и вече активно се работи лазер хирургия - доказано щадящ и ефективен метод.

Вие имате огромен опит в лазер хирургията – защо Зелен лазер?

Можем да наречем Зеления лазер (Green Laser) новия „златен стандарт” при лечението на аденом на простатата. Когато говорим за най-добри резултати и при малки, и при много големи простати, Зеленият лазер е безалтернативен. Зеленият лазер позволява максимална абсорбация на хемоглобина, т.нар. „изпаряване” на простатната тъкан при по-малки жлези. При по-големи аденоми прилагаме енуклеация. При Зеления лазер, който не засяга дълбоко околните тъкани, отсъства и риск от тежка некроза. Запазва се сексуалната функция и се възстановява нормалното уриниране. За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулация със Зелен лазер отпада необходимостта от продължителна катеризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжа в ежедневната му дейност.

NEWS_MORE_BOX


Важно е да се спомене, че последните научни данни, съобщени от Европейската урологична асоциация показват, че премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция. Данните, с които международната медицинска общност разполага, са особено разочароващи по отношение използването на диодния лазер. Наблюдава се нужда от повторна операция при повече от 32% от пациентите в продължение на 12 месеца след първоначалната интервенция! Също така се посочва, че пациентите с преходна или постоянна инконтиненция, т.е. такива, които не задържат урина е значително по-висок, отколкото при алтернативни лечения. Насоките на Европейската урологична асоциация са да не се ползва диоден лазер.

Има данни и за други лазери, които се използват в урологията при лечение на доброкачествената хиперплазия на простатата. Какво е мнението Ви за тях?

Да, на пазара същестуват и други видове лазери, с които колеги премахват увеличена простата: холмиум –  много труден за хирурга, малко са виртуозите в световен мащаб. Моят опит показва, че колегите усвояват Зеления лазер със серия от 30-40 операции, докато другите видове техника изискват много повече извършени манипулации, за да получим отлични резултати. Тулиум – сравнително отскоро на пазара, тепърва ще се публикуват данни. Това, което нарежда Зеления лазер начело е: сигурността на метода като нетравматичен и безкръвен – както за пациента, така и за хирурга, и възможността да се отстраняват както по-малки, така и  изключително големи аденоми на простатната жлеза. На практика замества големите отворени операции. В Хил клиник работим със Зелен лазер 3,5 години и са оперирани 600 пациента. Това е внушителен брой манипулации и нарежда Хил клиник сред най-активните в световен мащаб. Методът се практикува повече от 10 години в цял свят, хиляди пациенти, стотици лекари и огромен масив от публикувани изследвания, които категорично го определят като изключително добър. Работя със Зелен лазер в целия свят, ежемесечно и с екипа на Хил клиник и с радост мога да заявя, че д-р Боцевски, д-р Коцев и д-р Георгиев са уролози от световно ниво и експерти по лазерна хирургия със Зелен лазер, а пациентите се оперират и обгрижват по начин, по който това се случва във всяка добра клиника по света.