Парене, сърбеж и дискомфорт в интимните части са сред проблемите, които притесняват жените през лятото. Защо се появяват тези симптоми и за какво трябва да внимават представителките на нежния пол и техните партньoри, отивайки на море или басейн, коментира д-р Елена Бангеева. 
 
Доктор Елена Бангеева завършва медицина през 2012 г. в Медицински Университет – София, с отличен успех. От 2013 г. работи и специализира в ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД- в отделенията "Бременност в риск" и "Родилно". През 2014 г. специализира „Ендоскопска гинекологична хирургия “, като придобива международни сертификати в Белгия и Франция.
 
През 2016г. започва работа в областта на "Асистираните репродуктивни технологии“, в МЦ "Афродита", и придобива български и европейски сертификати. Посещава най-големите световни и европейски конгреси по „Акушерство и гинекология“. Година по-късно придобива магистърска степен по специалност “Здравен мениджмънт и обществено здраве".
 
- Д-р Бангеева, кои са най-честите вагинални инфекции, от които страдат жените през лятото?
 
Лятото е сезонът на слънцето, морето и почивките. То е и най-благоприятното време за развитието на вагинални инфекции. Гъбичните инфекции са едни от най-честите, те обичат влажната, топла среда , а лятото щедро им я предлага. Засилен е и интересът към басейните , а недобре хлорираните може да ни донесат неприятни усещания. Със затопляне на времето и почивките зачестяват и сексуалните изкушения. Другата голяма група е на бактериалните колпити с най-чест представител на бактериалната вагиноза, хламидия и други полово-предавани инфекции.
 
- Каква е разликата между вирусните, бактериални и гъбични инфекции?
 
На първо място различните причинители и клиничната картина. Вирусните инфекции - например HPV, се разделят на две групи- доброкачествени кожно–лигавични изменения и предракови и ракови изменеия, като най-чести са представителите на HPV 16 и 18. Пациентите търсят лекарска помощ, когато се появят изменения по кожата и лигавицата на външните полови органи. Някой от вирусните инфекции са безсимптомни. Гениталният херпес, който също се причинява от вирус, протича с болезнени мехурчета и рани. 
 
Бактериалните инфекции се причиняват от различни видове бактерии и протичат най- често със засилено вагинално течение и дискомфорт. Рядко при тях има хронично, безсимптомно носителство. 
 
Гъбичните инфекции се причиняват от различни видове гъбични микрооргаизми. Важно значение при тях има асимптомното носителство и рецидивиращите форми, след локално лечение. Когато инфекцията е остра, се характеризира с течение, наподобяващо пресечено мляко и изразен сърбеж.
 
- Кои са симптомите на бактериалната вагиноза? 
 
Бактериалната вагиноза е най-честата форма на вагинално заболяване. Тя е полимикробна инфекция. Основният причинител е анаеробният микроорганизъм- Gardnerella vaginalis, който намалява количеството и променя вида на лактобацилите и създава среда разтеж на анаеробни микроорганизми. Характеризира се със слаб до умерен вагинален флуор с наличието на специфична миризма, особено след полов контакт, парене и зачервяване, които нарушават личния комфорт на жената.
 
- Как се лекува при жените и каква трябва да бъде терапията при техните партньoри?
 
Лечението е с препарати от групата на метронидазоловите производни, като то е общо и локално. Алтернатива при хора с алергии е антибиотик от групата на линкозамидите. Лечението на партньора е задължително, ако жената е с клинично изявена или рецидивараща инфекция, въпреки че в повечето случаи той няма оплаквания.
 
- До какви усложнения водят вагиналните инфекции?
 
Съществуват различни видове усложнения. От вирусните могат да се развият предракови и ракови заболявания на маточната шийка. Бактериалните инфекции могат да асцендират от влагалището и да инфектират матката и маточните тръби, което може да доведе до развитие на тазово-възпалителна болест и от своя страна да доведе до стерилитет. Най-често такива страствания правят хламидиините инфекции.
 
Усложнения могат да настъпят и при бременните жени. Бактериалните инфекции е възможно да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане, повишен риск от инфекция на плода и матката в послеродовия период. HPV може да се предаде от майката на новороденото с повишен риск от ларингеална папиломатоза. 
 
Ето защо навременна диагностика и лечение на тези инфекции е изключително важна.
 
- Как се лекуват те?
 
Лечението е в зависимост от причинителя и микоробното число при бактериалните и гъбичните инфекции.
 
Вирусните се лекуват с общи противовирусни средства, деструкция на измененията или медикаментозно с различни химични агенти , но винаги след консултация и по препоръка на лекар.
 
За бактериалните се използват антибиотици и/или метронидазолови производни, като най-добре е след антибиограма. 
 
Лечението на вулво-вагиналната кандидоза, например, е с различни имидазоли и триазоли под формата на кремове, песари, вагинални глобули и орални таблетки за еднократно или продължително приложение. Използват се и комбинации между препаратите при поломикробни инфекции.
NEWS_MORE_BOX
 
- Може ли недобре изпрано бельо да бъде причина за възникването на инфекция? 
 
Бельото е изключително важно в интимната хигиена на една жена. То трябва да бъде памучно и не твърде тясно. Препоръчително е след бактериална и гъбична инфекция не само да се пере, но и глади добре. Понякога, особено гъбичките, са доста упорити и могат да преживеят след пране на ниска температура. 
 
- Дайте няколко съвета за подобряване на „вагиналния имунитет“ през лятото. Какво трябва да избягват жените по време на почивка, за да се предпазят от инфекции?
 
Съществува голямо многообразие от продукти за възстановяване на нормалната флора – интимни гелове, глобули , влагалищни душове , но те трябва да се използват с мярка, за да не се наруши нормалната микрофлора на влагалището. Съветът ми е да спазват добра лична хигиена на външните полови органи, без да търкат грубо, както и да подсушавайт внимателно с хавлиена кърпа. 
 
При появата на най-малките симптоми, жените трябва да се обърнат към лекар, а не да се самолекуват, защото това води до хронифициране на инфекцията и създаване на резистентни щамове.
 
Ако използват тампони по врене на цикъл, да ги сменят на 3 часа или веднага след излизане от море или басейн. 
 
Гъбичките обичат влажна среда. Банските трябва да се сменят със сухи след къпане (особено при бременните). Жените трябва да внимават и при посещението на обществени басейни, защото някои от тях не винаги са добре почистени.
 
Моят съвет е да се използват овлажняващ гел (при нужда) или крем по време на полов контакт, за да се избегнете протриване, което може да е входна врата за инфекции. Използването на презервативи също е много важно, защото предпазва от полово – предавани инфекции. Здравословното хранене и укрепването на организма също подобряват локалния имунитет на влагалището. Бъдете здрави!