Д-р Божидар Генов завършва Медицински университет – София през 2016 г. Работил е в Спешно приемно отделение към Александровска болница. Бил е нает към кабинет на общопрактикуващ лекар в гр. Божурище. Към момента е специализант по обща медицина. От 2019 г. започва собствена практика като общопрактикуващ лекар в гр. Троян.

Клиничните интереси на д-р Генов са свързани със заболяванията на вътрешните органи, профилактиката на тези заболявания и ехографското им изследване.

 


 

- Д-р Генов, какво се промени през последната година в лекарските кабинети, как пандемията повлия работата на личния лекар?

 

От началото на пандемията работата ми като личен лекар значително се промени. На първо място, наложи се съществено повече да използваме лични предпазни средства - маски, ръкавици, гащеризони, както и дезинфектанти.

 

Освен това трябва да внимаваме с всеки пациент и добре да подготвяме и дезинфекцираме кабинета след него, за да не заразим себе си и/или някой от следващите пациенти.

 

Почти напълно се наруши ритъмът на профилактичните прегледи, а това значително усложни и забави диагностицирането на заболявания, които иначе са сравнително лесни за откриване при преглед и провеждане на изследвания.

 

- Промениха ли се редовните прегледи и какво е поведението на пациентите? Смятате ли, че страхът повлиява правото им на здравеопазване?

 

При редовните прегледи също има голяма промяна. Голяма част от диспансерните пациенти, тези с хронични заболявания, като хората с хипертонична сърдечна болест, застойна сърдечна недостатъчност, захарен диабет тип 2 и други, спряха да посещават редовните си прегледи от страх, че могат да се разболеят.

 

Опитвам се възможно най-често да се обаждам на тези пациенти, да ги каня на преглед и рутинни изследвания, но не винаги имам успех. Имаше и 2-3 случая, при които пациентите твърде дълго бяха пренебрегвали заболявания, различни от Covid-19 и едва не загубиха живота си заради забавянето.

 

Относно правото им на здравеопазване, смятам че не е нарушено. Те винаги могат да дойдат и да бъдат прегледани, стига да превъзмогнат страха.

 

- Кои са основните трудности, с които трябва да се справят личните лекари и според Вас какво може да се промени, за да не се възпрепятства качеството на здравна грижа?

 

Голяма трудност по време на пандемията е липсата на каквато и да е съгласуваност между институциите и различните звена на здравеопазването, като общопрактикуващите лекари, спешна помощ и самите болнични заведения.

 

Друг проблем беше разликата в това, което ние можем да направим като лекари и това, което беше тиражирано в медиите. Например по медиите се говореше, че общопрактикуващите лекари могат да издават направления за PCR-тест за откриване на SARS-CoV-2 около 2-3 седмици преди ние действително да имаме такава възможност.

 

Трети проблем е, че доста често се случва от новините да се информираме за новите си права и задължения в условията на пандемия, вместо да бъдем уведомени по надлежния ред.

 

- Във връзка със самия вирус, какво бихте посъветвали пациентите си за лечението и профилактиката на заболяванията им?

 

Да започнем първо с профилактиката – добре познатите ни мерки – носене на маски, спазване на дистанция и редовно миене на ръцете, в повечето случаи са напълно достатъчни.

 

Относно лечението, всичко е много индивидуално. Когато някой пациент има грипоподобни симптоми или се съмнява, че може да е заразен, трябва първо да се обади на личния си лекар. Това е важно, за да може да се уговори час за преглед, в който чакалнята на личния лекар няма да е пълна с хронично болни пациенти и ще се избегне разпространение.

 

Също така трябва да се прецени кога и какъв тест да бъде направен. След прегледа, по преценка на личния лекар, се назначават лабораторни изследвания и/или рентгенова снимка. Чак след това идва ред на терапията. Трябва да се избягва пациентите сами да решават как да се лекуват.

 

- При поява на симптоми кой е най-правилният начин на действие отстрана на пациента?

 

Най-важното при начални симптоми е пациента да се самоизолира, за да спре евентуалното разпространение на заболяването. След това трябва да се обади на своя личен лекар и да спазва препоръките му. Самоизолацията важи и за живущите с пациента.

 

- Какво е мнението Ви за масовата употреба на антибиотици през последната година?

 

За съжаление, това е проблем, с който тепърва ще се сблъскваме.

 

Антибиотичната резистентност беше висока и преди пандемията, а сега, предполагам, ще се повиши допълнително. Антибиотикът категорично не е задължителен за лечение на коронавирусна инфекция и се дава само когато е необходим по преценка на лекар.

 

Много хора правят грешката първо да изпият една опаковка произволен антибиотик преди да се свържат с лекар, което допълнително отлага във времето правилната терапия и влошава обстановката с резистентността.