Д-р Бойчо Опаранов е началник на ревматологичното отделение в Клиниката по кардиология и ревматология на Военно-медицинска академия.

Д-р Бойчо Опаранов е завършил медицина в Медицински университет – Пловдив. Има специалност по вътрешни болести и ревматология. От 2003 г. е началник на ревматологичното отделение в Клиниката по кардиология и ревматология на ВМА. Съавтор и автор е на 10 научни публикации.
 Разговаряме с него по повод инициативата за ранна диагностика на ревматичните заболявания „Не отлагай, прегледай се днес“ на Национална организация на пациентите с ревматични заболявания в България.

 


- Д-р Опаранов, кои са най-честите ревматични заболявания? 


Ревматичните заболявания могат да се разделят на две групи. Едните от тях, които са и най-често срещаните, са дегенеративните ставни заболявания в резултат на остеоартроза. Тя засяга ставите и води до инвалидизация, ако не се лекува. Другата голяма група са възпалителните ставни заболявания. Към тях спада и автоимунният възпалителен ревматоиден артрит, псориатичният и реактивният артрит, както и болестта на Бехтерев. При възпалителните ставни заболявания реактивният артрит се развива на фона на инфекция в организма. Тривиалната вирусна инфекция, от каквато страдат повечето хора през есента и зимата, обикновено възпалява две-три стави. Класическият реактивен артрит е характерен с триадата конюнктивит, уретрит и артрит. Първата и основна цел е да се установи каква е инфекцията. Понякога тя не може да бъде уточнена и, ако заболяването продължи по-дълго време, може да се превърне в хроничен артрит. Тогава се изисква по-продължително лечение. 


Колкото до ревматоидния артрит независимо, че е възпалително заболяване, не е известна причината, която го провокира. Той засяга най-често малките стави на ръцете и краката, както и редица вътрешни органи - сърце и бял дроб, например, което може да доведе до усложнения. Понякога се развиват васкулити – възпаления на съдовете, които провокират проблеми с бъбречната и белодробната функция.

- Възможно ли е ревматоидният артрит или болестта на Бехтерев да бъдат сгрешени с друго заболяване?
В ранен стадий е възможно да има известни съмнения, тогава по-трудно се поставя точна диагноза. В специалността ревматология имаме определени критерии, на които пациентът трябва да отговаря, за да сме сигурни в поставянето й. Напоследък диагностиката се подобри значително както по отношение на ранните костни прояви, така и на маркерите на съответните заболявания. Като съчетаваме тези две неща, поставяме по-точно диагнозата. Световната тенденция е тези заболявания да се лекуват от по-рано и по-агресивно преди да са настъпили трайни и необратими усложнения.

 

 - Прави впечатление, че често диагнозата се поставя късно. Защо?


Една от основните причини е, че пациентът отлага, смята, че нещо го боли от времето и ще му мине от само себе си. До голяма степен общопрактикуващите лекари не са запознати със специалността ревматология и със заболяванията, с които тя се занимава. Не рядко, особено засегнатите от болестта на Бехтерев, попадат при невролози и травматолози, прилагат им неадекватно лечение и истинската терапия закъснява. Този проблем, впрочем, не е само в България. В световен мащаб от поставянето на диагнозата до започването на лечението минават от пет до седем години.

 

 - Как се поставя диагнозата при ревматичните заболявания – с лабораторни изследвания или с образна диагностика?

 

Лабораторните изследвания, както при повечето заболявания, са само помощно средство. Основна роля играят клиничната картина, анамнезата и подробния преглед на пациента, както и разговорът с него. Лекарят трябва да е опитен. При съмнение за дадена диагноза лабораторните изследвания и рентгенът идват в помощ като доказателство. Много важно е да се разговаря с човека, той да знае за какво става дума, за да започне да се лекува. В ранните стадии диагнозата се поставя трудно. Не е възможно това да стане само с една кръвна картина. При немалко заболявания, дори една хрема може да даде наличие на положителен ревматоиден фактор, защото той не е специфичен, но това не означава, че е налице ревматоиден артрит. И обратното, при започнал ревматоиден артрит, ревматоидният фактор може да бъде отрицателен, което прави поставянето на диагнозата още по-трудно.

NEWS_MORE_BOX

 

 

- До какви усложнения може да доведе забавеното диагностициране на ревматичните заболявания и късното започване на лечението?


Необратимите ставни промени са най-честата последица от закъснялото лечение на ревматоидния артрит. Самите стави отслабват, изчезват, следва инвалидизация. Освен това както при всеки възпалителен, хроничен процес могат да настъпят усложнения на бъбреците, включително и бъбречна недостатъчност. Може да се развие и т. нар. синдром на Сьогрен, който засяга жлезите с външна секреция. При по-тежко протичане на заболяването не е изключено да се стигне и до тежки некрозиращи вазкулити и засягане на съдовата стена. Напълно възможно е да бъдат засегнати белият дроб и сърцето.

 

- Какви възрастови групи засягат ревматичните заболявания?


Автоимунните заболявания в ревматологията засягат предимно младите хора от 18 до 40 години. Те обаче се срещат и по-късно, но тези случаи са значително по-рядко. Поради това те се смятат за значими социални заболявания. Затова в посочената възраст, при появата на конюнктивити, иридоциклити, обриви и ставни оплаквания, пациентите трябва да се обърнат към ревматолог, за да се отхвърли хипотезата за автоимунно заболяване или, ако то е налице, лечението му да започне колкото се може по-скоро.

 

 - Какви са вашите наблюдения - увеличава ли се броят на пациентите, които страдат от тях?

 

Сякаш има тенденция за увеличаване на тези заболявания. В България обаче нямаме направено специално проучване по този въпрос, за да е ясно дали действително ревматичните заболявания зачестяват или се откриват по-често в резултат на добрата диагностика.

 

- Какви са съвременните терапии при лечение на ревматичните заболявания?


Освен конвенционалната, т.нар. златен стандарт, терапия (противовъзпалителни болкоуспокояващи средства) в последните десет-петнадесет години навлезе биологичната терапия, която води до добра ремисия. Хубавото е, че в България Националната здравноосигурителна каса реимбурсира напълно тази терапия, което означава, че пациентите имат възможност да провеждат най-съвременното лечение.. Така те са способни да извършват всекидневната си дейност и са напълно работоспособни.