Не случайно съществува поговорката: „Пази го като очите си”. Очите са сетивен орган, който позволява на човек да се наслаждава на красотата и да се ориентира в пространството. Имаме лошия навик в ежедневието си да не обръщаме внимание на очите си. Факт е обаче, че дори една проста рутина, като пръскането с лак за коса при дамите и поставянето на афтършейв при мъжете, може да доведе до поражения на финните структури на очните ябълки, ако попадне дори и малко от тези химикали в очите.

 

При механична травма или изгаряне е възможно да се получи ерозия на роговицата, при което се усеща силна болезненост, сълзотечение, многократно неволево мигане и др. Отивайки при офталмолог, за да се види по-добре ерозийката, той може да накапе флуоресцинов разтвор, който добре ще очертае границите на дефекта. Това нараняване бързо се възстановява, чрез поставяне на антибиотични капки и превръзка за няколко часа на окото.


 

Дефектът се покрива с регенерирал епител и ако са засегнати само повърхностните слоеве на роговицата, не остава цикатрикс (белег). Ако обаче ерозийката се покрие с непълноценен епител, то тогава при мигане и особено сутрин при отваряне на клепачите, този епител се свлича и реално не води до оздравяване на нараняването - рецидивиращи ерозии. В тези случаи носенето на превръзка е по-дълго и се предприемат мерки за подобряване храненето на роговицата.

 

Едно от най-често срещаните явления е попадане на чуждо тяло в окото. Това може да стане при по-силен вятър, когато върху роговицата могат да полепнат крилца от насекоми, люспи, прашинки и др. По-опасно е, когато има забиване в роговицата на метални чужди тела или дървени трески и трънчета, тъй като те навлизат в по-дълбоките й слоеве. Пациентът усеща болка, „глождене”, има зачервяване на очите, непрекъснато мига.

 

Важно е да не се търкат очите, особено, когато има вероятност да е попаднала стружка или треска, защото търкането може да доведе до забиването на чуждото тяло още по-дълбоко или до допълнителни надрасквания на роговицата. Полепналите и повърхностно разположени чужди тела се отстраняват като се капне упойка в съответното око и с влажен, стегнато навит на пръчица памучен тампон се обърше роговицата.

 

Често само едно обърсване е напълно достатъчно да се премахнат замърсяванията от окото. Когато има забито чуждо тяло се действа малко по-различно. Отново се накапва упойка, след което със специална копиевидна или жлебовидна игла, се екстрахира забитото тяло. Тази дейност може да се извърши и със стерилна игла за еднократна употреба, чийто връх леко се изкривява, за да добие вид на кука.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ако металното тяло е стояло няколко дни в окото, около него започват да се образуват оцветени в кафяво метални съединения. Те също трябва да бъдат премахнати. Нараняванията на клепачите (бариера, която защитава очите) са разнобразни. За раните на клепачите е характерно, че бързо заздравяват, защото са добре кръвоснабдени. Може да има и пробивни наранявания, които да стигат до орбитното съдържимо.

 

В тези случаи кожната рана е малка и бързо заздравява, но проникналата в дълбочина инфекция след 1-2 дни води до развитието на флегмон на орбитата, който може да се усложни с менингит и да завърши летално. На пациент с такова нараняване, пристигнал при общопрактикуващ лекар, трябва да се извършат следните действия: обработка на раната с дезинфекциращ разтвор, превръзка и поставяне на ваксина срещу тетанус.

 

След това се изпраща при офталмолог за по-нататъшна хирургична обработна на раната. Ако нараняването е във вътрешния край на клепача, където се намират слъзните каналчета, трябва много да се внимава, ако се налага шев в тази област. За да останат проходими, в слъзните каналчета се поставят сондички преди да се зашие раната.