Лятото особено много крие рискове от чревни инфекции – прекарваме повечето време навън, на плажа, в планината, в градинката или парка, а не винаги постоянно можем да разчитаме на средства за поддържане на личната хигиена. За съжаление, дори честото използване на влажни кърпички не може да предотврати пренасянето на опасни микроорганизми.


Чревните инфекции са особено заразни. Развиват се след попадане на вредните микроорганизми в устата, най-често чрез замърсени храна, вода или ръце. Крият сериозен риск от усложнения – когато чревната инфекция нанася сериозна вреда на храносмилателната система и излиза извън нея.
Хранителното отравяне на фона на заболявания като ботулизъм, коремен тиф, холера, изглежда най-безобидно...


Причинители на чревна инфекция могат да бъдат бактерии като салмонелата или/и токсините, които отделят такива с дейността си (както се получава при най-честия причинител на ботулизъм Clostridium botulinum), вируси като ентеровируси, ротавируси и др.Тези микроорганизми се съдържат във фекалните, повръщаните маси и понякога в урината. Доста устойчиви са, което означава, че инфекцията с тях може да се предаде при контакт със заразена вода, почва, предмети, контактни повърхности, прибори, дръжки, кърпи...

 

Силно се размножават при топли и влажни условия, но виреят и на по-ниски. Особено благоприятна среда за тях дават млечните продукти, което означава че с млякото и продуктите, които го съдържат, на плажа и по време на почивката трябва да се внимава особено много. Важно е да се следи не само срокът на годност, но и условията на съхранение на продукта, да е сигурен транспортът и адекватността на търговеца да прибира продуктите бързо от товарния автомобил с хладилна камера в хладилника на търговския обект.

 

Докато ентеробактериите, ешерихия коли, стафилококите е най-вероятно да се погълнат с неправилно съхраняван, приготвен (без да е преминало през необходимата топлинна обработка) или замърсен млечен продукт, включително млечния крем на детската торта, салмонелите могат да се открият в много по-богат асортимент от храни – птиче месо, колбаси, яйца и яйчни продукти, недобре измити зеленчуци и плодове.

 

Тези микроорганизми обикновено оцеляват, преминавайки през стомаха и попадат в червата, където и се размножават. Обикновено след заразяването минават минимум няколко часа до появата на симптоми. Хранителното отравяне може да се дължи на храна, консумирана и преди два дни!

 

В редки случаи чревните инфекции преминават безсимптомно или симптомите са слабо проявени. Това не означава обаче че пациентът не е заразен!

 

В останалите заразеният внезапно започва да усеща слабост, чувства се отпуснат, вял, няма апетит, може да се оплаква от главоболие и повишаване на температурата. След кратко време се появяват и познатите симптоми на чревна инфекция.

 

Заболяването може да протече по няколко начина:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Като остър гастрит – с болки в стомаха, гадене и повръщане;
  • Ентерит – с диария;
  • Гастроентерит – с повръщане и диария;
  • Колит – с наличие на кръв в изпражненията и нарушен ритъм на изхожданията със запек и диария.
  • Инфекцията може да засегне червата изцяло и да протече като ентероколит.

 

Независимо от броя и вида на симптомите чревните инфекции носят висок риск от обезводняване на организма, който може да бъде от фатален характер при децата и хората в старческа възраст. Вследствие на обезводняването може да се развие бъбречна недостатъчност и усложнение като дехидратационен шок.


При диагностицирането на заболяването е важно чревната инфекция да се разграничи от друго заболяване с подобна симптоматика, например отравяне с лекарства, остър апандисит, пневмония, дори извънматочна бременност и инфаркт на миокарда!


По време на консултацията според анамнезата и симптоматиката лекарят може да сметне за необходимо назначаването на някои изследвания за поставянето на точната диагноза.


Терапията изисква подходящо лечение, съблюдаване на подходящ режим на хранене и борба срещу обезводняването. Усилията са насочени към унищожаване на причинителя или/и укрепване на имунитета, възстановяване на естествената чревна микрофлора, освен на поддържане на водно-електролитния баланс. Налага се поддържане на стриктна хигиена насочена към предпазване от влошаване здравословното състояние на болния и здравето на околните му.

 

При влошаване състоянието на заразения независимо на кой етап от болестта смятаме, че е трябва да се потърси консултация с лекар без отлагане.