Какво представлява човешката гранулоцитна ерлихиоза?

Човешката гранулоцитна ерлихиоза е инфекциозно заболяване, което принадлежи към група заболявания, които са известни като човешки ерлихиози. Ерлихиозите са инфекциозни заболявания, които се причиняват от бактерии от род Ehrlichia (Ерлихия), който принадлежи към семейство Rickettsiaceae.

 


Установени са няколко форми на човешка ерлихиална инфекция, включително човешка гранулоцитна ерлихиоза, треска на Сенецу (Sennetsu) и човешка моноцитна ерлихиоза. Въпреки че са причинени от различни щамове на бактерията Ehrlichia, всички заболявания се характеризират с подобни симптоми.


Човешката гранулоцитна ерлихиоза се причинява от бактерия от род Ehrlichia, която все още не е кръстена. Тази бактерия се пренася и предава от определени кърлежи (вектори - организми, които сами по себе си не причиняват болестта, но разпространяват заразата, като пренасят патогени от един приемник на друг), като еленов твърд кърлеж (Ixodes scapularis) и американски кучешки кърлеж (Dermacentor variabilis).


Какви са симптомите и проявите на човешката гранулоцитна ерлихиоза?

При хора, заразени с човешка гранулоцитна ерлихиоза, появата на симптомите обикновено настъпва приблизително една седмица след като лицето е било ухапано от кърлеж, пренасящ бактерията Ерлихия. Конкретният щам на бактерията Ерлихия, отговорна за човешката гранулоцитна ерлихиоза, все още не е посочен.


В почти всички случаи симптомите включват - висока температура, втрисане, мускулна болка (миалгия), общо усещане за слабост и умора и главоболие. Някои засегнати лица могат също да изпитат кашлица, гадене, повръщане, болки в ставите (артралгия) и обърканост. В изключително редки случаи може да се появи обрив по кожата.


При повечето случаи могат да се получат необичайни лабораторни резултати, включително необичайно ниски нива на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения), ниски нива на белите кръвни клетки в кръвта (левкопения) и анормално повишени нива на някои чернодробни ензими (чернодробни трансаминази).


В допълнение, повечето хора с човешка гранулоцитна ерлихиоза имат ниски нива на албумин в кръвта (хипоалбуминемия); ниски нива на червени кръвни клетки (анемия) и / или намаляване на броя на гранулоцитите (гранулоцитопения), които играят роля за отстраняване на бактериите от кръвта и унищожаването им.


В някои тежки случаи, ако човешката гранулоцитна ерлихиоза не се лекува, могат да се развият животозастрашаващи състояния, като дихателна недостатъчност, тежко стомашно-чревно кървене, бъбречна недостатъчност и / или увреждане на черния дроб.

 

Каква в връзката на човешката гранулоцитна ерлихиоза с лаймската болест?

Според медицинската литература в редки случаи лицата, които са заразени с човешка гранулоцитна ерлихиоза могат да бъдат едновременно заразени и с лаймска болест, която е по-често срещано бактериално заболяване, което се предава чрез еленов твърд кърлеж (който също е и вектор при човешката гранулоцитна ерлихиоза).


При такива случаи засегнатите лица могат да изпитат симптоми и физически находки, често свързани и с дете заболявания, като главоболие, висока температура, мускулни болки, слабост, болки в ставите и / или нарушения в работата на черния дроб.

 

Болните могат също да изпитат смесени симптоми - да проявят симптоми, характерни за едно разстройство, заедно със симптоми за другото. Например появата на характерна червена лезия на кожата, която се появява на мястото на ухапване от кърлежа (erythemaronicum migrans), която често е свързана с лаймската болест, заедно с кашлица, тромбоцитопения и / или гранулоцитопения, които често се срещат при пациентите, които са болни от човешка гранулоцитна ерлихиоза.


Според медицинската литература все още не е ясно дали коинфекцията с човешка гранулоцитна ерлихиоза и лаймска болест може да доведе до по-сериозно заболяване от това, което обикновено е свързано само с инфекция с човешката гранулоцитна ерлихиоза или лаймска болест.


Библиография:
Harrison’s Principles of Internal Medicine, 13th Ed.
Mandell, Douglas and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, 4th Ed.
Infectious Diseases: Sherwood L. Gorbach, John G. Bartlett, and Neil R. Blacklow.