В ситуацията на временна изолация или работа от вкъщи, чест проблем, който се споделя все повече е зачестяващото преяждане и то нееднократно на ден. Емоционалното хранене засяга все по-голяма част от хората, дори и без този процес да е обвързан с наличието на епидемия. Според някои психолози тя е зависимост както всяка друга – наркотици, алкохол, компютърни игри и хазарт.


Редовното оставяне на чувствата да ръководят приема ни на храна може да повлияе негативно на цялостното ни здраве, включително развивайки и хранителни разстройства. Последните са с най-висока смъртност сред психичните разстройства и съставляват приблизително 20%.


Гладът може да бъде разделен на два основни вида – физически и емоционален. При втория тип най-често проявите са следствие на силно напрежение и несъзнателно използване на храната като успокояващ механизъм за силните ни емоции.



При голяма част от хората, при които се проявява този тип емоционален глад, овладяването му се оказва твърде трудна задача и при невъзможността за контрол се води до прерастване в хранително разстройство.


Хранене, за което не си даваме сметка най-често е на база емоционално състояние. При задоволяване на истинския физически глад изпитваме чувство на удовлетворение и прилив на енергия, докато емоционалния – формира най-често чувство за вина.


При този тип хранене често се развива хормонален дисбаланс – т. е. нивата на двата главни хормона – грелин и лептин са в дисрегулация. Съпътстващи симптоми са умора, висцерално затлъстяване – с натрупване на мастна тъкан в областта на корема и изява на инсулинова резистентност, което отключва риска за проява на захарен диабет. Други симптоми са чести депресивни състояния, раздразнителност, намалено либидо и обилно изпотяване.


Друга характерна особеност при емоционалното хранене е нуждата от хранене с точно определена храна и най-често никакъв заместител „не върши работа“. В тези моменти най-често се прибягва до комбинация между млечни храни и въглехидрати, поради успокояващия им ефект.


Първите симптоми, че се нарушава границата на физиологичното хранене и започва хранително разстройство могат да бъдат рязко и/ или значително отслабване или напълняване, изменения в навиците на хранене, ограничения на приетата храна от страх.


Емоционалният глад има своя специфика – обикновено е внезапен, за точно определен продукт, най-често шоколад или тестено изделие. При физическия глад обикновено предпочитанията за храна са гъвкави и няма неистово желание да бъдат консумирани на мига.


Съвети за намаляване на преяждането

Храненето чрез осъзнаване е изключително важно, давайки си сметка дали гладът е на физическа или емоционална основа. Важни показатели са по-бързото хранене, липса на чувство за контрол и ситост, предпочитания човек да се храни сам – за да се прикрива, както и чувство за отвращение към себе си след хранене, което най-често е преяждане.


При тренировки се отделят ендорфини, които подобряват настроението, като същевременно подпомагат предотвратяване пристъпите на емоционално хранене. В ситуация на изолация могат да бъдат опитани практикуването на йога, медитации или дълбоко дишане, за да се намали стресът. В същия фокус е подходящо намирането на хоби или релаксиращо занимание – слушане на музика, гледане на филм, четене на книга.


Значение има премахване на изкушенията – чрез заменяне на апетитните висококалорични и мазни храни с „жива храна“ – плодове и зеленчуци.


Ученето от неуспехите чрез съсредоточаване върху положителните промени, които правите в хранителните си навици също има важно място. Освен това не трябва да се страхувате да търсите подкрепа – в началото от близки и познати, а при нужда и професионална помощ от психолог.