В ситуацията на временна изолация или работа от вкъщи, чест проблем, който се споделя все повече е зачестяващото преяждане и то нееднократно на ден. Емоционалното хранене засяга все по-голяма част от хората, дори и без този процес да е обвързан с наличието на епидемия. Според някои психолози тя е зависимост както всяка друга – наркотици, алкохол, компютърни игри и хазарт.


Редовното оставяне на чувствата да ръководят приема ни на храна може да повлияе негативно на цялостното ни здраве, включително развивайки и хранителни разстройства. Последните са с най-висока смъртност сред психичните разстройства и съставляват приблизително 20%.


Гладът може да бъде разделен на два основни вида – физически и емоционален. При втория тип най-често проявите са следствие на силно напрежение и несъзнателно използване на храната като успокояващ механизъм за силните ни емоции.При голяма част от хората, при които се проявява този тип емоционален глад, овладяването му се оказва твърде трудна задача и при невъзможността за контрол се води до прерастване в хранително разстройство.


Хранене, за което не си даваме сметка най-често е на база емоционално състояние. При задоволяване на истинския физически глад изпитваме чувство на удовлетворение и прилив на енергия, докато емоционалния – формира най-често чувство за вина.


При този тип хранене често се развива хормонален дисбаланс – т. е. нивата на двата главни хормона – грелин и лептин са в дисрегулация. Съпътстващи симптоми са умора, висцерално затлъстяване – с натрупване на мастна тъкан в областта на корема и изява на инсулинова резистентност, което отключва риска за проява на захарен диабет. Други симптоми са чести депресивни състояния, раздразнителност, намалено либидо и обилно изпотяване.


Друга характерна особеност при емоционалното хранене е нуждата от хранене с точно определена храна и най-често никакъв заместител „не върши работа“. В тези моменти най-често се прибягва до комбинация между млечни храни и въглехидрати, поради успокояващия им ефект.


Първите симптоми, че се нарушава границата на физиологичното хранене и започва хранително разстройство могат да бъдат рязко и/ или значително отслабване или напълняване, изменения в навиците на хранене, ограничения на приетата храна от страх.


Емоционалният глад има своя специфика – обикновено е внезапен, за точно определен продукт, най-често шоколад или тестено изделие. При физическия глад обикновено предпочитанията за храна са гъвкави и няма неистово желание да бъдат консумирани на мига.


Съвети за намаляване на преяждането

Храненето чрез осъзнаване е изключително важно, давайки си сметка дали гладът е на физическа или емоционална основа. Важни показатели са по-бързото хранене, липса на чувство за контрол и ситост, предпочитания човек да се храни сам – за да се прикрива, както и чувство за отвращение към себе си след хранене, което най-често е преяждане.


При тренировки се отделят ендорфини, които подобряват настроението, като същевременно подпомагат предотвратяване пристъпите на емоционално хранене. В ситуация на изолация могат да бъдат опитани практикуването на йога, медитации или дълбоко дишане, за да се намали стресът. В същия фокус е подходящо намирането на хоби или релаксиращо занимание – слушане на музика, гледане на филм, четене на книга.


Значение има премахване на изкушенията – чрез заменяне на апетитните висококалорични и мазни храни с „жива храна“ – плодове и зеленчуци.


Ученето от неуспехите чрез съсредоточаване върху положителните промени, които правите в хранителните си навици също има важно място. Освен това не трябва да се страхувате да търсите подкрепа – в началото от близки и познати, а при нужда и професионална помощ от психолог.