Хемодиализата е метод, чрез който се филтрират отпадните продукти и излишната течност от кръвта, вместо бъбреците. Хемодиализата помага в контрола на артериалното налягане и в балансирането на важни минерали като калий, натрий и калций в кръвта.

 

Хемодиализата помага в контрола на симптомите на бъбречната недостатъчност, но не я лекува.


Какво се случва по време на хемодиализа?

По време на процедурата кръвта преминава през филтър, наречен диализатор, разположен извън тялото. Диализаторът понякога се нарича „изкуствен бъбрек”. 

 

В началото на лечението се поставят две игли в ръката, всяка една игла е прикрепена към мека тръба, свързана към диализната машина.

 

Диализната машина изпомпва кръв през филтъра и връща кръвта в тялото на пациента. По време на процеса „изкуственият бъбрек” проверява кръвното налягане и контролира бързината, с която кръвта преминава през филтъра.

 

Какво се случва с кръвта докато е във филтъра?

Кръвта влиза в единия край на филтъра и преминава в много тънки, кухи влакна. Докато минава през кухите влакна, диализният разтвор се движи в обратна посока от външната страна на влакната.

 

Отпадните продукти от кръвта преминават в този разтвор. Филтрираната кръв остава в кухите влакна и се връща обратно в тялото.

 

Може ли диализата да извърши всички функции на бъбреците?

Не. Хемодиализата може да замести част, но не и всички бъбречни функции. Диализата помогна като подобрява общото състояние. Промените в начина на хранене също оказват благоприятно влияние. Ограничаването на количеството течности, които пациентите приемат може да помогне за предотвратяване на натрупването на излишна вода в тялото.

 

Как да се подготвя за хемодиализа?

Диализата е процедура, която отнема време. Няма пациент, който да е преминал към диализно лечение по-рано от необходимото. Но самата процедура изисква подготовка.

 

Много е важна грижата за кръвоносните съдове на ръцете. Една важна стъпка преди започване на лечението с хемодиализа е извършването на мини инвазивна операция за създаване на съдов достъп. С помощта на създадения съдов достъп се осигурява връзка с диализатора.

 

Диализата движи кръвта през филтъра с висока скорост. Машината изтегля и връща почти 500 мл кръв в тялото всяка минута. Съществуват три вида съдов достъп: артериовенозна фистула, артериовенозна присадка и катетър.

 

Приспособяването към симптомите на бъбречна недостатъчност и времето, което отделяте за диализа може да бъде трудно. Венозният достъп е спасителната „линия” за пациенти на хемодиализа. 

 

От изключителна важност е да проверявате тази зона за признаци на инфекция, като затопляне или зачервяване.

 

Освен да се приспособят към новия си начин на живот, пациентите на хемодиализа трябва да направят и някои промени в начина си на хранене. Такива промени са: ограничаване приема на натрий в храни и напитки, храни с високо съдържание на фосфор, също така и приема на течности.

 

В тялото се натрупва излишна вода между хемодиализните курсове. Може също да се наложи да добавят протеин към диетата си, тъй като диализата премахва протеина от тялото.

 

Как пациентите ще разберат дали има ефект от хемодиализата?

Това ще стане най-вече на базата на субективни усещания. Пациентите ще се чувстват по-активни, апетитът им ще се подобри. Хемодиализата намалява натрупването на соли и течности, така че задухът и отоците ще намалеят.