Повечето хора уринират от 4-7 пъти дневно, което се счита за нормално. Някои здравословни състояния обаче биха могли да ни накарат да посетим тоалетната до 10-20, дори и 30 пъти на ден. В подобни ситуации ние се оказваме затруднени да вършим ежедневните си задължения. Без значение дали сме на бизнес среща, на кино с приятели или пък на път, винаги организираме времето си така, че да не се окажем в неудобна ситуация.


Две са медицинските състояния, свързани с пикочния мехур, които водят до често уриниране - интерстициален цистит и свръхактивност на пикочния мехур. И двете, за щастие, са лечими. Как обаче да разберем дали имаме проблем, при който се налага лекарска консултация? Предлагаме ви няколко „сигнала“ на тялото ни, които не трябва да пренебрегваме.


Кога е необходимо да се консултираме с лекар?

Уриниране, по-често от нормалното, е когато:

  • уринираме осем, или повече, пъти за едно денонощие;
  • ставаме два, или повече, пъти до тоалетната през нощта. Проблемът може да бъде повече от дребно неудобство. При много често уриниране през деня, може да изпуснем важни за нас срещи и дейности, които сме искали да извършим. Честото нощно ставане пък нарушава съня ни. В случай, че посещенията в тоалетната започват да контролират нашия живот, означава, че е време да посетим лекарския кабинет.


Каква е причината за проблема?
Честото уринираме може бъде причинено от много и различни състояния. Типични примери са: уголемена простата, диабет, бременност,  инфекции на пикочните пътища, тревога или пък някои медикаменти. Има и случаи, в които честото посещение на тоалетната се дължи просто на навик.


Другите две причини - интерстициален цистит и свръхактивност на пикочния мехур, могат лесно да бъдат объркани, тъй като и в двата случая е обичайно честото уриниране през деня и нощта. Освен това и двете състояния причиняват силна, внезапна необходимост да се посети тоалетната. Ето някои съвети, които ще помогнат при разпознаването им:

  • При интерстициалният цистит е характерна болка в областта на пикочния мехур, като тя често се влошава, когато той е пълен и се облекчава, когато е празен. За да се постигне временно облекчение, страдащите от интерстициален цистит, които имат тежка форма на заболяването, може да уринират до 60 пъти дневно.
  • Свръхактивността на пикочния мехур причинява изтичане на урина. Засегнатите от състоянието може да почувстват внезапна, силна нужда да уринират, но да им е невъзможно да стигнат в тоалетната навреме. Някои твърде често посещават тоалетната, с цел да не попаднат в неудобна ситуация.При подобни симптоми не бива да се колебаем, а да се консултираме с лекар, който най-точно ще определи състоянието ни, базирайки се и на други симптоми. Медицинското лице може да ни препоръча диагностични тестове, за да се потвърди или отхвърли определено заболяване. Би могло да се наложи и среща и със специалист.


Диагнозата е първата стъпка към намиране на подходящото лечение за често уриниране, а справянето с проблема би могло да преобърне живота ни изцяло в положителна посока.