1. Мобилните телефони повишават ли риска от развитие на рак?

Не, не и според най-добрите проучвания завършени до момента. Ракът се причинява от генетични мутации и клетъчните телефони излъчват вид нискочестотна енергия, която не уврежда гените.

 


Съобщава се за широк спектър от ефекти върху здравето при употреба на мобилни телефони. Неврологичните ефекти са особено разпространени при младите хора, тъй като мозъкът е основният изложен орган. 

 

Въпреки това проучванията на паметта, ученето и познавателната функция като цяло дават непоследователни резултати. Най-последователният риск за здравето, свързан с употребата на мобилни телефони е разсеяното шофиране и пътните инциденти.

 

2. Дали електропроводи причиняват злокачествени заболявания?

Не и според най-добрите проучвания завършени до момента. Електропроводите излъчват както електрическа, така и магнитна енергия. Електрическата енергия, излъчвана от електропроводите лесно отслабва от стени и други предмети. 

 

3. Има ли билкови продукти, които могат да излекуват рака?

Не. Въпреки, че някои проучвания предполагат, че алтернативните или допълващи терапията билки, могат да помогнат на пациентите да понесат по-леко страничните ефекти от лечението на злокачественото заболяване. Не са показани растителни продукти, които да са ефективни за лечение на рака.

 

Всъщност, някои растителни продукти дори могат да бъдат вредни, когато се приемат по време на химио- или лъчетерапия. Тъй като могат да попречат на лечението. Пациентите, провеждащи противотуморно лечение трябва да говорят с лекуващия си лекар за всякакви допълващи и алтернативни лекарствени продукти- включително витамини и билкови добавки.

 

4. Ако някой в моето семейство има рак, съществува ли вероятност и аз да се разболея?

Не е задължително. Ракът се причинява от мутации в гените. Само около 5% до 10% от раковите заболявания се унаслеяват генетично. Човек унаследява възможността да развие даден тумор, а не самото заболяване.

 

В семейства с наследствена мутация, причиняваща злокачествено заболяване, многобройните членове на семейството често ще развият един и същи вид рак. Тези ракови заболявания се наричат „семейни” или „наследствени” ракови заболявания.

 

Останалите 90 до 95% от туморните заболявания са причинени от мутации, които се развиват по време на живота на човек, като естествен резултат от стареене и излагане на фактори на околната среда, като тютюнев дим и радиация.

 

5. Ако никой в семейството ми не е имал рак, това означава ли, че не попадам в рисковата група?

Не. Както вече бе споменато повечето видове рак възникват вследствие на генетични мутации, които се случват през целия живот на човека като естествен резултат от процесите на стареене и излагането на различни фактори на околната среда, като тютюнев дим и радиация.

 

Други фактори като това каква храна приемате, какви количества приемате и дали спортувате, също могат да повлияят риска от развитие на тумор.

 

6. Употребата на боя за коса повишава ли риска от развитие на злокачествено заболяване?

Няма убедителни научни доказателства, че използването на боя за коса увеличава риска от рак. Някои проучвания предполагат обаче, че фризьорите и бръснарите, които редовно са изложени на големи количества боя за коса и други химически продукти, попадат в групата на високо рисковите за развитие на карцином на пикочния мехур.