Някои популярни идеи за това как ракът започва развитието си и се разпространява, макар и научно погрешно, може да изглеждат смислени, особено когато тези идеи се коренят в стари теории. Но грешните идеи за рака могат да доведат до излишни притеснения и дори да попречат на правилните решения за профилактика и лечение.

 

1. Ракът е смъртна присъда?


В Европа вероятността да умреш от рак намалява от 90-те години. Петгодишната преживяемост при някои видове рак, като рак на гърдата, простатата и щитовидната жлеза, сега е равна или по-висока от 90%. Петгодишната преживяемост на всички туморни заболявания в момента е около 87%.

 

Важно е да се уточни обаче, че тези проценти се основават на данни за голям брой хора. Колко дълго ще живее пациент с тумор и дали ще загине от болестта зависи от много фактори, включително дали ракът е бързо или бавно растящ, колко е разпространен, дали има налично ефективно лечение и най-вече от цялостното здравословно състояние на пациента.

 

2. Приемът на захар ще влоши ли рака ми?  

Не. Въпреки че изследванията показват, че раковите клетки консумират повече захар (глюкоза) от нормалните клетки, нито едно изследване не е доказало, че консумацията на захар ще влоши туморното заболяване или че, ако спрете да ядете захар, вашият рак ще се свие или изчезне. Не трябва да забравяте, че диета с високо съдържание на захар може да допринесе за наддаване на телесното тегло и затлъстяване, което е свързано с появата на съпътстващи заболявания като диабет и артериална хипертония.

 

3. Изкуствените подсладители причиняват ли рак?

Не. Извършени са много проучвания за безопасността на изкуствените подсладители ( заместители на захар)- захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам калий, сукралоза и неотам, които не са открили доказателства, че причиняват злокачествени заболявания при хората.

 

Всички тези изкуствени подсладители, с изключение на цикламат, са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата.

 

4. Заразен ли е ракът?

По принцип не. Ракът не е заразно заболяване, което се разпространява от човек на човек. Единствената ситуация, при която ракът може да се разпространи от един човек на друг, е в случайна трансплантация на орган или тъкан. Човек, който получава орган или тъкан от донор с анамнеза за злокачествено заболяване в миналото, може да бъде изложен на повишен риск от развитие на рак.

 

Този риск обаче е изключително нисък - около 2 случая на 10 000 трансплантации. Лекарите избягват използването на органи или тъкани от донори, имащи анамнеза за злокачествено заболяване в миналото.

 

5. Отношението ми - положително или отрицателно - определя ли риска ми и вероятността да се излекувам?

Към днешна дата няма убедителни научни доказателства, които свързват отношението на човек към риска от фаталния изход на заболяването и към самото му развитие. Ако страдате от злокачествено заболяване е нормално понякога да се чувствате тъжни, ядосани или обезкуражени, а в други моменти да сте позитивни.

 

Хората с положително отношение може да са по-склонни да поддържат социални контакти и да останат активни, а физическата активност и емоционална подкрепа могат да ви помогнат в битката с рака.

 

6. Може ли операция на пациент с тумор или биопсия да доведат до разпространение на заболяването в тялото?

Вероятността операцията да доведе до разпространение на заболяването в други части на тялото е изключително малка. 

 

Следвайки стандартните процедури, хирурзите използват специални методи и предприемат много стъпки, за да предотвратят разпространението на раковите клетки по време на биопсии или операция за отстраняване на тумори. Например, ако трябва да премахнат тъкан от повече от една област на тялото, те използват различни хирургични инструменти за всяка област.