Двете основни таргетни групи, в които зимният травматизъм е значителен – това са спортистите и лицата в напреднала възраст. Причинaтa зa повишените инциденти при по-възрастните е кoмплeкcнa. Oт eднa cтрaнa c гoдинитe кooрдинaциятa при тях ce прoмeня, a oт другa - ocтeoпoрoтичнитe прoцecи напредват, успоредно с наслагването на едно или няколко хронични заболявания.


Типичните травми са няколко. Най-често срещаната травма е фрактурата на китката. Причината е, че когато човек се подхлъзне, първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получава натоварване в пъти по-голямо, което може да понесе гривнената става. Нaй-чecтитe oт cчупвaниятa ca тeзи нa прeдмишницaтa и пo-кoнкрeтнo нa лъчeвaтa кocт в киткoвaтa (гривнeнa) cтaвa - т. нaр oщe cчупвaния нa типичнo мяcтo - frасturа rаdii in lосо typiсо – на типично място.


Другата по честота фрактура е на шийката на тазобедрената става. Рискът при нея идва от последващото залежаване и трудно раздвижване на пациентите. Ocвeн тoвa oрocявaнeтo e прoмeнeнo, a тo имa прякo oтнoшeниe към пo-бързoтo зaрacтвaнe. Oрocявaнeтo нa крaйницитe e ocнoвeн прoблeм при пaциeнти cъc зaхaрeн диaбeт и cърдeчнocъдoви зaбoлявaния. Третата по-честота фрактура е на глезенната става.Свързани със зимните спортове най-чести са травмите на коляното и глезена. При скиори най-често срещаната травма е тази на колянната става, тъй като тя не е защитена от скиорските екипи и оборудване. Глезенът се пази от обувката, но колянато остава без защита. Много често се получават усуквания на колянната става при рязко спиране или падане, скъсване на колатерални връзки, менискус, фрактури на бедренната кост или на капачката.


Пациентите в активна възраст се възстановяват много по-бързо. За разлика от това тези с остеопороза, захарен диабет или хипертония, се възстановяват значително по-бавно, защото оросяването на крайниците е по-слабо. Освен това при тях някои възстановителни процедури са противопоказани. Наблягаме на лазер терапията, която стимулира формирането на костен калус.


Важно значение за профилактиката на зимния травматизъм има добрата физическа подготовка. За травмите на коляното е налице следната статистика – в началото и края на сезона, както и в началото и края на деня травмите при практикуващите различни зимни спортове са най-много.


Причината е, че ако спортуващите не са се занимавали с умерена физическа дейност преди зимния сезон, то с качването на ски – мускулатурата не е подготвена за натоварването и често ставите и лигаментите се подлагат на значително усилие, което когато подмине техните лимити, се води до настъпване и на съответната травма.


Друга честа причина е недобрата спортна техника, което също е проблем и е от значение да имат не само добра физическа, но и техническа подготовка.


Най-често при скиорите тежките травми са свързани с разкъсване на предната кръстна връзка, която води до нестабилност и изисква специализирано лечение. Често се налага и извършването на пластика.


Счупвания над обувките, луксации на рамото, счупвания в областта на китката и по-конкретно т. нар. локо типико също са чести.


Женското коляно е значително по-податливо от анатомична гледна точка. Освен това могат да бъдат разкъсани и менискуси, които имат стабилизиращи и уплътняващо действие. Но при тях значение оказва и възрастта, а не само половите различия.


Значение има не само добрата физическа подготовка, но и последващата я загрявка, непосредствено преди натоварване. Често подценявана остава разгрявката, която от своя страна позволява възстановяване на кръвотока в мускулатурата, както и в залавните места на сухожилията.