Синдромът на придобита имунна недостатъчност е крайната фаза на инфекцията с ХИВ. Характерно е засягането на имунната функция, поради директното атакуване на някои нейни клетки. В клиничната картина на заболяването преобладават опортюнистичните инфекции, онкологични заболявания и засягане на централната и периферна нервна система.


Инфектираните с вируса на СПИН често съобщават за различни стомашно-чревни оплаквания. За уточняване на причината се провеждат микробиологични, паразитологични, ендоскопски и хистопатологични изследвания.


Често се наблюдават гъбични инфекции на хранопровода – обикновено се изолира Candida albicans. При по-напреднал имунен дефицит се реактивират огнища на цитомегаловирусна инфекция и herpes simplex вируса. След въвеждане на антиретровирусната терапия най-често се диагностицират инфекцията с Helicobacter pylori и гастро-езофагеална рефлуксна болест.Цитомегаловирусната инфекция има роля за повишената честотата на стомашна язва при инфектирани с ХИВ. С помощта на стомашна биопсия може да се потвърди диагноза на онкологичните заболявания като саркома на Капоши и не-ходжкинов лимфом. Чести симптоми са обструкция (запушване) на долното стеснение на стомаха (пилор), болка или кървене.


Диарията е най-честият симптом отстрана на стомашно-чревния тракт при заразените с ХИВ. Среща се при до 90% от пациентите. Честотата и тежестта ѝ се увеличават с напредване на имунния дефицит.


При колит (възпалителни промени в дебелото черво) са налице оскъдни изпражнения с примеси на слуз и кръв, докато при ентерит (засягане на тънките черва) – обилни воднисти изхождания, силни коремни болки след нахранване и загуба на тегло с обезводняване.


Най-честите ХИВ-свързани патогени, водещи до проявата на остра диария са адено- и астровируси, различни щамове на салмонела и шигела, кампилобактер, Escherichia coli, Clostridium difficile и други. Към причинителите на хронична диария – най-често се изолират различни паразити – Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, а от бактериалните патогени - Clostridium difficile.


При ХИВ-инфектирани мъже, най-често хомосексуални, може да се наблюдава проктит (възпаление на правото черво), дължащо се на инфекция с хламидия, причинителят на сифилиса или гонореята.


Множество проучвания през последните десетилетия изясняват разнообразието от ХИВ-свързани възпалителни промени, инфекциозни заболявания и злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, често със специфична предилекционна локализация.