Човешкото око е комплексен сензорен орган, който възприема светлината. В него се включват различни тъкани и структури, които работят заедно, за да осигурят нормалното зрение.

 

Различни нарушения в окото могат да доведат до проблеми със зрението. Някои от тях са минимални - могат да изчезнат след време без лекарска намеса или с минимална такава, но други могат да бъдат значително по-тежки и често водят до слепота.


 

Някои от най-често срещаните симптоми в офталмологията, които могат да засегнат нормалното зрение, са двойно виждане, замъглено зрение, наличие на различни отблясъци или пръстен около светлините, "плаващи" петна, повишена чувствителност към светлина, главоболие, възпалени или уморени очи, затруднен фокус върху различни предмети и други.

 

Този вид симптоми могат да се появят в ранна детска възраст или в по-късен етап от живота на човека, като често се влошават и налагат медицинска намеса.

 

Нарушенията в рефракцията на окото са сред най-разпространените проблеми, засягащи зрението. Те могат да бъдат различни видове.

 

Миопията (късогледство) е рефрактивно нарушение, при което пациентите виждат далечните обекти замъглени. При хиперметропията (далекогледство) е обратното - пациентите изпитват затруднения с близко разположените обекти.

 

Астигматизмът също е вид нарушение, засягащо рефракцията на окото. За него е характерна неравномерната или несиметрична кривина на роговицата или лещата на окото, в резултат на което пациентите могат да изпитват затруднения с близко и далечно разположени предмети.

 

Пресбиопията, наричана още старческо далекогледство, е нарушение, което се обуславя от естествена и постепенна загуба на способността на човек след 40-годишна възраст да фокусира близки обекти.

 

Рефрактивните нарушения се характеризират със структурни изменения на окото, които не позволяват възприетият образ да се проектира правилно върху ретината.

 

Корекцията им най-често се извършва с помощта на очила или контактни лещи. След проведен офталмологичен преглед, специалистът определя каква е необходимата корекция за съответния пациент.

 

При някои пациенти е възможно и извършването на лазерна корекция на зрението. В резултат на тази интервенция се променя и способността на окото да фокусира. По този начин се намалява или премахва необходимостта от носене на очила или контактни лещи.

 

Библиография:

Eye problems: Common conditions and how to prevent vision loss (medicalnewstoday.com)