Има много рискове за здравето при хроничната злоупотреба с алкохол, вариращи от високо артериално налягане до инсулт. Хората са най-запознати с негативните ефекти на алкохола върху черния дроб.


Определението за тежка зависимост от алкохолна консумация е прием на 8 или повече питиета на седмица за жени и 15 или повече за мъже. Дори еднократната злоупотреба може да доведе до значителна увреда на организма.


Черният дроб разгражда и филтрира вредните вещества, попаднали в кръвта и произвежда протеини, ензими и хормони. Те биват използвани от организма, за да ни предпазят от инфекции и вредни въздействия. Той също така превръща, приетите витамини, хранителни вещества и лекарства във вещества, които нашите тела могат да използват.Черният дроб е отговорен за пречистването на кръвта от вредни вещества, производството на жлъчка за храносмилането и съхраняването на гликоген.


При преработката на алкохол около 90% от него се екскретира чрез черния дроб, а останалите 10% - чрез урината, потта и дишането. 


На организма му е необходимо приблизително около час, за да преработи една алкохолна напитка. Този период се увеличава с всяка поредна напитка. Колкото по-високо е съдържанието на алкохол в кръвта, толкова по-дълго време отнема обработката му.


Черният дроб може да преработва само определено количество алкохол наведнъж. При прием на голямо количество алкохол, една част от него остава необработена от черния дроб и започва да циркулира през кръвоносната система. Алкохолът в кръвта засяга сърцето и мозъка, поради което хората се опияняват.


Хроничната злоупотреба с алкохол води до разрушаване на чернодробните клетки, което от своя страна причинява цироза, алкохолен хепатит и клетъчна мутация. Тези състояние обикновено прогресират от „мазен” черен дроб (стеатоза) до алкохолен хепатит и цироза. 

 

Според Университетската здравна мрежа безопасното количество алкохол зависи от телесното тегло, BMI и пола. Жените абсорбират повече алкохол в сравнение с мъжете, така че са изложени на по-голям риск от чернодробно увреждане. 


Около 20% от хората, злоупотребяващи с алкохол развиват мастни чернодробни заболявания. Те обикновено са обратими при въздържание. Алкохолният хепатит е възпаление, което причинява дегенерация на черния дроб и може впоследствие да прогресира в цироза.


Хората, които редовно консумират алкохол имат допълнителен риск от развитие на чернодробно заболяване при наличие на инфекция или ако са генетично предразположени към чернодробни проблеми.


Честите симптоми на чернодробна увреда включват:

 

 • Пожълтяване на кожата и склерите на очите – жълтеница;
 • Подуване и болки в корема;
 • Оток на глезените и краката;
 • Тъмна урина;
 • Гадене и повръщане;
 • Упорит сърбеж по кожата;
 • Склонност към поява на синини при незначителни травми;
 • Хронична умора;
 • Треска;
 • Дезориентация;
 • Мускулна слабост;
 • Загуба на апетит;
 • Промяна в цвета на изпражненията, понякога примесени с кръв.


Уврежданията на черния дроб, причинени от прекомерена алкохолна консумация могат да бъдат избегнати. Повечето уважавани източници посочват като умерена, консумацията на алкохол от едно питие на ден за жените и две за мъжете.


По принцип няма тип алкохолна напитка, независимо дали е бира, ликьор или вино, която да е „по-безопасна” за черния дроб.


Много форми на чернодробно увреждане могат да претърпят обратно развитие, ако прекратите приема на алкохол или предприемете други стъпки. Чернодробната стеатоза и алкохолният хепатит са обратими с въздържание.


При цирозата нещата не стоят по същия начин. Въздържанието има положителен ефект, но заболяването обикновено е фатално поради вторичните усложнения като бъбречна недостатъчност, портална хипертония, кървене от варици на хранопровода. Картината при карцином на черния дроб обикновено е както при цироза.


Между 15% и 30% от „тежко пиещите” се диагностицират с цироза всяка година. По-голяма част от тях оцеляват, ако потърсят навреме лекарска помощ. Въпреки това между 40% и 90% от 26 000 годишни смъртни случаи вследствие от цироза са свързани с алкохолна злоупотреба.