Цирозата е заболяване, характеризиращо се с фиброза -  прогресивно заместване на здравата чернодробна тъкан с възли и фиброзна тъкан, което постепенно нарушава чернодробната функция.

 

Това е сериозно и прогресиращо заболяване.


 

Цирозата най-често е резултат от хронично увреждане на черния дроб, например поради прекомерна консумация на алкохол или инфекция с вирус като хепатит В или С вирус.

 

Това продължително възпаление или увреждане, което може да не причинява симптоми дълго време, в крайна сметка води до необратима цироза, която унищожава чернодробните клетки.

 

Всъщност, цирозата съответства на напредналата фаза на някои хронични чернодробни заболявания.

 

Симптоми

Симптомите на напреднала цироза обикновено включват:

  • Умора;
  • Загуба на апетит и загуба на тегло, които често са първите признаци;
  • Гадене и диария;
  • Увеличаване на размера на корема поради натрупване на течност - асцит;
  • Отоци;
  • Натъртвания или лесно кървене;
  • Сърбеж;
  • Жълтеница, която може да бъде свързана с предишни симптоми;
  • Кървене от стомашно-чревния тракт, причинено от портална хипертония;

За да се потвърди диагнозата цироза, трябва да се направи чернодробна биопсия, за да се визуализират характерните фиброзни лезии.

  • Мъжете над 50 години обикновено са по-засегнати от хронична инфекция с хепатит С и алкохолна цироза;
  • Пациенти с метаболитен синдром, съчетаващ наднормено тегло или затлъстяване, инсулинова резистентност или диабет тип 2, високо кръвно налягане и хиперлипидемия, са изложени на риск от развитие на „безалкохолен мастен черен дроб“.

Рискови фактори

  • Хронична и прекомерна консумация на алкохол

Хроничната и прекомерна консумация на алкохол е основният предотвратим рисков фактор за цироза.

 

Други фактори обаче влизат в действие в развитието на заболяването: само 10 до 15% от алкохолиците имат чернодробно заболяване.

 

  • Хепатит

Заразяването с вирус на хепатит B или C също е основен рисков фактор за цироза.

 

Превенция

За предотвратяване на цироза е възможно да се действа върху определени рискови фактори, свързани с начина на живот, които могат да бъдат избегнати.

  • Ограничаване консумацията на алкохол

Препоръчва се максимална консумация до 30 g при жени и до 40 g при мъже дневно.

 

  • Предотвратяване на инфекции с вируса на хепатит В

Благодарение на системната ваксинация и подходящи хигиенни норми се осигурява ефективна защита.

  • Основни превантивни мерки

След като цирозата е диагностизирана, определени мерки за начин на живот и хранене могат да ограничат появата на усложнения или поне да забавят прогресията на заболяването:

  • Прекратяване на консумацията на алкохол;
  • Поддържане на добра хигиена на устната кухина и кожата - за намаляване на риска от инфекции;
  • Балансирано хранене с ниско съдържание на сол;
  • При наднормено тегло се препоръчва редуциране на телесното тегло, както и контрол на кръвната захар и нивата на холестерола и триглицеридите;
  • Редовна и подходяща физическа активност.

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=cirrhose-facteurs-de-risque