Честата консумация на храни с високо съдържание на мазнини води не само до наднормено тегло, но и до сериозни проблеми със здравето. Когато човек яде повече от необходимото количество мазнини, организмът започва да ги складира на различни места в организма. Едно от тези места са чернодробните клетки.

 

Състоянието е известно още като стеатоза на черния дроб или „затлъстял черен дроб”. Различават се алкохолна и неалкохолна стеатоза. При първата причинител е алкохолът, а при втората основно значение има прекомерното внасяне на мазнини в организма. Последната е и по-често срещаната форма на стеатоза.


 

За стеатоза на черния дроб се говори, когато в минимум 5% от чернодробните клетки (хепатоцити) има натрупани мазнини.

 

Има три степени на заболяването в зависимост от количеството мастни киселини в клетките:

  • Лека стеатоза - при нея по-малко от 1/3 от хепатоцитите са засегнати;
  • Умерена стеатоза - засегнати са до 2/3 от чернодробните клетки;
  • Тежка стеатоза - в повече от 2/3 от черния дроб има складирана мазнина.

Както бе споменато, две са основните причини за появата на стеатоза - алкохол и прекалена консумация на мазни храни.

 

Как алкохолът води до чернодробна стеатоза?

 

Когато ежедневно се употребява алкохол, се променят самите чернодробни клетки. Те се увреждат и обработката на постъпилите мазнини в организма се нарушава. Това предизвиква и натрупването им в черния дроб. По-рано се е смятало, че именно алкохолът е основната причина за заболяването, но впоследствие изследванията показват, че неалкохолната стеатоза е по-честа.

 

Неалкохолната стеатоза се свързва с наличието на метаболитен сндром. Последният е резултат от комбинираното присъствие на рискови фактори, към които се причислят затлъстяването и захарния диабет тип 2.

 

Установено е, че при 9 от 10 човека с BMI (body-mass- index) над 30 се открива стеатозен хепатит. Равновесието между внос и разграждане на мазнините е нарушено. Когато се консумира храна, богата на въглехидрати и енергията от нея не се изразходва, то тези въглехидрати се превръщат в мазнини, които се складират в организма. Това се наблюдава и при децата със затлъстял черен дроб- те са или с наднормено тегло, или са диабетици.

 

Други причини за болестта, но в по-редки случаи, са различни медикаменти, химиотерапевтици (те увреждат черния дроб, откъдето идва и неспособността на посления правилно да обработва постъпилите в организма мазнини). Липсата на достатъчно белтъчини (протеини) в храната също може да причини затлъстяване на черния дроб. Характерно е за развиващите се страни, където има деца, страдащи от недохранване (квашиоркър). Наблюдава се също и при спазването на определени диетични режими, които изключват приема на белтъчини. Причината за това се крие във факта, че мазнините се обработват с помощта на ензими, които имат белтъчна природа. Когато липсват протеини, съответно липсват и аминокиселините (градивните частици на белтъците), които изграждат тези ензими и те не се синтезират от организма. Резултатът е нарушена обработка на мазнините и натрупването им в черния дроб.

 

Симптоматиката по-често е бедна, но ако има такава, тя повече е изява на основното подлежащо заболяване. Понякога може да се усеща тежест в дясното подребрие. Рядко има силна болка. Черният дроб и далакът са увеличени. В по-напреднали стадии кожата може да пожълтее (иктер). Температура, загуба на апетит и тегло също са възможни симптоми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лечението на заболяването се определя от причините за неговата поява, тъй като ако се премахнат вредните фактори в началото на болестта, то състоянието е напълно обратимо.

 

Алкохолният стеатозен хепатит налага спиране на консумацията на алкохол.

 

Затлъстял черен дроб, който е резултат от неправилно хранене, определя нуждата от корекция в начина на живот (без мазни храни, повече зеленчуци, движение, повече вода).

 

В случаите, когато захарният диабет е в основата на развитието на чернодробната стеатоза, се изисква стриктен контрол върху кръвната захар.

 

Чернодробна стетаоза, причина за която се подозират определени токсини или медикаменти, изискват ограничение на тяхната употреба и съответно прецизиране на терапията.