Бруцелозата е инфекциозно заболяване, с което можем да се заразим при контакт с болни животни или полученото от тях месо, мляко и млечни продукти. Може да се среща още под наименованието „малтийска треска“, поради изразеното му разпространение в региона на Средиземно море. Заболяването има няколко форми – остра, хронична и скрита.
 
Причинителите на заболяването са бактерии, които са устойчиви в околната среда. Районите, в които по-често се среща заболяването, са страните от Южна и Централна Америка, както и тези с излаз на Средиземно море. Естествени резервоари са говеда, свине, кози и овце. При тях това заболяване води до аборти и безплодие. Професии, които са в пряка опасност от заразяване са ветеринари, ловци, занимаващите се с стригане на вълна и обработка на кожата. Опасност съществува и за работещите в месокомбинати и кланици.
 

Как протича заболяването от начало на заразяването до оздравяване?

Входна врата за навлизане може да бъде драскотина по кожата, също вдишване на бактериите, което е по-често във фабриките за стригане или кланиците. При консумацията на заразени продукти, например непастьоризирано мляко, се разпространява заразата и по чревен път. Проникнали вече в организма, бактериите достигат до най-близките лимфни възли, а оттам, ако имунитетът не успее да се справи с тях, достигат и до кръвта. Намирайки се в кръвта, бактериите безпроблемно могат да заразят всяка една тъкан или орган.
 
Най-често засегнати са черният дроб, слезката и лимфните възли, които реагират с увеличение на размерите си. Двете системи, които са често атакувани от бруцелозата са опорно-двигателната и пикочо-половата. Съответно симптомите от страна на ставите са болки и затруднено движение, поради развилото се възпаление. Най-често засегнати са областта на тазобедрената става или малките стави на гръбначния стълб. По отношение на половата система при мъже може да се развие възпаление на тестиса или простатата, а при жените на органите, свързани с оплождане и износване на плода – яйчници, маточни тръби, матка.
 
Инкубационният период е от 1 до 4 седмици. Заболяването може да започне внезапно или постепенно. От страна на храносмилателната система симптомите могат да са – гадене, повръщане,болки в корема, диария или запек. При засягане на белите дробове може да се развие бронхит и пневмония или симптомите да наподобяват грип. Един от важните и наклоняващи везната към бруцелоза при диагностициране е характерната промяна в телесната температура.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Наблюдава се сравнително бързо покачване до 38-39 градуса, след което смъкване до нормалната температура на тялото, която се задържа така от часове до дни и отново започва да се покачва. При скритото развитие на бруцелозата може да има симптоми и от главоболие, безапетитие, отпадналост, неработоспособност, нощно изпотяване, но те са твърде общи и не могат да насочат за конкретно заболяване. 
 
Лечението е антибиотична терапия. Бактерията, причиняваща бруцела се развива вътре в клетките. Затова и антибиотикът трябва да е такъв, че да прониква в клетката и да има висока концентрация там, за да осигури унищожаването на микроорганизмите. Понякога при грешка в лечението, било то от неправилен избор на антибиотик или недостатъчно време, през което да бъде даван, инфекцията продължава да тлее в някой орган.
 
И при намалява на имунитета е възможно да се развие повторно заболяването. Диагнозата се поставя чрез доказване на антитела (вещества с белтъчна структура) срещу бруцелата в кръвта, също и изолирането на причинителя чрез микробиология. В някои държави се провеждат имунизации на работниците в месната и млечна промишленост.