Какво представлява бронхоскопията с трансбронхиална биопсия на белите дробове?

Бронхоскопията е диагностична медицинска процедура за директно оглеждане на трахео-бронхиалното дърво с помощта на специален уред (бронхоскоп). Бронхоскопията също може да се комбинира с трансбронхиална белодробна биопсия - процедура с помощта, на което се отстранява малко парче тъкан, след което то се наблюдава под микроскоп.


Биопсията на белия дроб позволява изследването за много състояния, включително инфекции, доброкачествени и злокачествени тумори. Белодробна биопсия се използва и за оценка на стадия на вече известно злокачествено заболяване.Кога се използва трансбронхиалната биопсия?

Съществуват различни причини, при които може да се наложи бронхоскопия с трансбронхиална биопсия. Най-честите причини са:

  • Белодробни промени, които са открити при компютърна томография или друго образно изследване;
  • Тумор;
  • Съмнение за интерстициална белодробна болест, която може да причини задух;
  • Съмнение за отхвърляне на органа при белодробна трансплантация;
  • Кашлица с кръв;
  • Кашлица от неизвестна причина, която продължава повече от три месеца;
  • Хронични белодробни или бронхиални инфекции

Как се извършва трансбронхиална биопсия?

Трансбронхиална биопсия обикновено се извършва от пулмолог, при умерена седация (вид анестезия при запазено съзнание) на пациента. Процедурата обикновено се прави в хирургичен кабинет или интензивно отделение. Тези места са оборудвани за управление на спешни случаи, свързани с дишането на пациента. Ако възникне проблем по време или след процедурата, може да се наложи престой в болницата. Проблемите, изискващи престой в болница, включват:

Бронхоскопията с трансбронхиална биопсия обикновено може да отнеме няколко часа. В началото на процедурата върху гърлото се напръсква местна упойка, при което се усеща изтръпване. Преди да влязат в сила обезболяващите агенти, може да се почувства течност, която тече по гърлото, което може да доведе до кашлица. Ако пациентът кашля по време на процедурата, му се дава повече упойка. Може също да бъде приложено интравенозно успокоително, което да помогне на пациента да се отпусне.


Когато гърлото е отпуснато, гъвкав бронхоскоп се вкарва през трахеята в дихателните пътища. Тръбата може да бъде въведена през носа или устата. Ако е необходимо, в носа на пациента се нанася обезболяващ гел. Може пациентът да почувства задух, когато тръбата е в гърлото му, но няма риск от задушаване.


Има два основни типа бронхоскопи, използвани за извършване на бронхоскопия:


Бронхоскоп с твърда тръба (ригиден бронхоскоп)


Бронхоскопът с твърда тръба често се използва, когато има чужд предмет в гърлото или дихателните пътища. Може да се използва и при прекомерно кървене в белите дробове. По-голямата обиколка на ригидния бронхоскоп улеснява извършването на манипулации или премахването на чужди предмети (терапевтична бронхоскопия). Използването на ригиден бронхоскоп изисква пациентът да е под обща анестезия. Понякога той може да се използва и за извършване на биопсия.


Фиброоптичен бронхоскоп


За биопсия на белите дробове по-често се използва фиброоптичен или гъвкав бронхоскоп. Това устройство притежава мека, гъвкава тръба с малка обиколка. Тръбата съдържа светлинен източник и видеокамера с висока резолюция. Тя може лесно да бъде насочена към белите дробове.


Фиброоптичните бронхоскопи са кухи. Това позволява на лекаря да вмъкне други инструменти през трабата. Те могат да включват устройство за промиване на гърлото или форцепс, хирургически ножици, ако е необходимо.


Лекарят използва светлината и камерата, за да открие зоната за биопсия в белите дробове. Флуороскопия (рентгеноскопия) - динамично изследване, при което се използва специален рентгенов апарат с непрекъснато подаване на лъчи в реално време, може също да се използва за насочване на бронхоскопа. След това се взимат малки проби от белодробната тъкан с малък форцепс. Може да се наложи пациентът да издиша бавно, докато се вземат пробите.

 

За лаваж - промиване на зоната и събиране (аспирация) на белодробен секрет може да се използва физиологичен разтвор. Пациентът е под внимателно наблюдение през цялата процедура и възстановяване.

 

Пациентът трябва да изчака, докато изтръпването в гърлото изчезна, преди да яде или пие нещо, това отнема от един до два часа. Ако той се опита да консумира нещо твърде рано, има сериозен риск от задавяне.

 

Библиография:
National Heart, Lung, and Blood Institute. Bronchoscopy
Healthline. Bronchoscopy with Transbronchial Biopsy