Бронхиалната астма е социално значимо заболяване, в чиято генеза основна роля играе алергичната реакция. Астмата се характеризира с хронично алергично възпаление на дихателните пътища с участието на много клетки и цитокини с водещата роля на мастоцити, еозинофили и Т-клетъчни лимфоцити. Обикновено се провокира след появата в околната среда на дразнещи газове, токсини, прах или много студен въздух. Основата на това заболяване е бронхоспазмът, който е обратимо състояние и се регулира значително бързо с помощта на качествени медикаменти и извеждане на пациента от алергенната среда.

Астмата може да е генетично обусловена. Тази специфична форма се нарича атопична астма. Тя се определя от натрупването на IgE антитела, след инвазия в организма на алергени от околната среда. Другата най-често срещана форма е неатопичната. Тя се характеризира с астматични пристъпи след ексцесивни физически натоварвания и астма, която се провокира от приема на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Съществуват също така и други разновидности, спрямо класификацията за астма. Това са формите на смесена, професионална и синдромна астма. Те са резултат от увреждания в организма и се явяват като симптом от клиничната картина на заболяването.
 

Какви могат да бъдат алергените?

Според последните европейски проучвания на асоциацията за борба с астма като топ-алерген се отбелязват фармакологичните и вирусните агенти. Те предизвикват много бърза свръхсензибилизация към алергена в организма и провокират появата на алергичен астматичен пристъп. В световната литература този тип дразнители се описват още като inducers, което в буквален превод означава провокатори за астматичен пристъп.


NEWS_MORE_BOXБронхоспазмът при астматичния пристъп се развива след контакт на организма с чуждородния дразнител. В резултат на това започва усилено производство на имуноглобулин Е, който се свързва с Fc рецептори по клетъчната мембрана. В последствие започва директен стимул за производство на мастоцити, което води до дегранулиращ процес. Следващите стъпки включват отделяне на хистамини, простагландини и други медиатори на алергичната реакция, в резултат на което се отключва клетъчна и тъканна реакция и настъпва остър бронхоспазъм.

 

Каква е клиничната картина?

Болният се събужда с тежък пристъп, тежест в гърдите, принуждава се да застане в седнало положение в леглото - ортопноична позиция, появява се мъчителна, продираща и дразнеща кашлица. Впоследствие се появяват свиркащи хрипове, които могат да се чуят дори от разстояние и не е нужно специалното прилагане на аускултаторна диагностика за тях. Впоследствие дишането се забавя под 10 пъти в минута и се предизвиква гръдният кош да застане в позиция на трайно вдишване, което допълнително ограничава способността му за извършване на дихателни движения. ЕКГ диагностиката също заема особено важно място. С нейна помощ може да се установи синусова тахикардия и данни за десностранно сърдечно обременяване, поради спазма и недостатъчното оксигениране на кръвта. Респективно намалява и сърдечният дебит.

Важно е също така да се уточни разликата между астматичен пристъп и астматичен статус. В първата ситуация пристъпът е краткотраен и може да отшуми значително бързо без специалната лекарствена намеса. Status asthmaticus от своя страна пък е продължителен пристъп, който влошава общото състояние на пациентите и може да бъде животозастрашаващ.

 

Другите симптоми са тежка диспнея, посиняване на тялото и крайниците, повишена дихателна честота над 30 пъти в минута, тахикардия, намален вентилационен обем и понижение в стойностите на кръвно-газовите показатели - парциално налягане на кислород и въглероден диоксид. В неговите условия е особено важно да се приложат бързо бронходилататори, симпатикомиметици и ксантинови препарати. Антихолинергиците също могат да бъдат средство на избор за овладяване на тежкия бронхиален спазъм.