Какво е брадипнея?

Брадипнеята е необичайно бавна честота на дишане. Нормалната честота на дишане на зрял човек обикновено е между 12 и 20 вдишвания в минута. Честотата на дишане под 12 или над 25 вдишвания в минута, когато човек е в покой, може да сигнализира за основен здравословен проблем.


Брадипнея може да възникне по време на сън или когато човек е буден. Това състояние не е същото като апнея, която се получава, когато дишането напълно спира. Затрудненото дишане или задухът се нарича диспнея.Какви са причините за брадипнея и какво я отключва?

Контрола на дишането е сложен процес. Мозъчният ствол, който се разполага в основата на мозъка, е необходим за контролирането на дишането.


Мозъкът и големите кръвоносни съдове притежават сензори, чрез които проверяват количеството кислород и въглероден диоксид в кръвта и съответно регулират скоростта на дишане. Сензорите в дихателните пътища реагират на разтягането, което се случва по време на дишането, и изпращат сигнали обратно към мозъка.


Кои фактори могат да причинят брадипнея?

Опиоиди


Тези мощни лекарства се свързват с рецепторите в централната нервна система, което може драстично да забави дишането на човек. Предозирането на опиоиди може да бъде животозастрашаващо и да доведе до пълно спиране на дишането. Някои опиоиди, с които често се злоупотребява, са:

  • Хероин;
  • Кодеин;
  • Хидрокодон;
  • Морфин;
  • Оксикодон

Тези лекарства могат да представляват по-голяма опасност, ако човек:

Хипотиреоидизъм


Ако щитовидната жлеза на пациент е недостатъчно активна и има недостиг на определени хормони. Без лечение това може да забави някои телесни процеси, включително дишането. Хипотиреоидизмът може също така да отслаби мускулите, необходими за дишането и да доведе до намаляване на белодробния капацитет.


Токсини


Някои токсични вещества могат да повлияят на тялото, като забавят дишането. Пример за това е химикал, наречен натриев азид, който се използва в автомобилните въздушни възглавници, за да им помогне да се надуят. Намира се и в пестициди и взривни устройства. Когато се вдишва в значителни количества, този химикал може да забави както централната нервна система, така и сърдечносъдовата система.


Друг пример е въглеродният оксид, газ, който се освобождава от превозни средства и генератори. Този газ може да се абсорбира през белите дробове и да се натрупа в кръвта, което води до ниски нива на кислород в кръвта.


Травма на главата


Травмата в близост до мозъчния ствол и високото налягане в мозъка могат да доведат до брадикардия (намалена сърдечна честота), както и до брадипнея.

 

Някои други състояния, които могат да доведат до брадипнея

  • Използване на успокоителни или упойка;
  • Белодробни нарушения като емфизем, хроничен бронхит, тежка астма, пневмония и белодробен оток;
  • Проблеми с дишането по време на сън, като сънна апнея;
  • Състояния, които засягат нервите или мускулите, участващи в дишането, като синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré) или амиотрофична странична склероза (ALS).

Библиография:
Cleveland Clinic. Chronic conditions team. Are pain pills making your breathing dangerously slow?
Healthline. Bradypnea
Mayo Clinic Staff. Hypoxemia (low blood oxygen)
National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). What controls your breathing?