След акнето, брадавиците са следващият най-често срещан кожен проблем. Доказано е, че на всеки четири души трима имат брадавици – веруки. Брадавиците са заразно заболяване, което може да се разпространи по другите части на тялото чрез ръцете или при бръснене в зоната с веруки.

 

Брадавиците се причинят от вирусна инфекция. Виновник за развитието им е човешкият папилома вирус, който навлиза през кожата и лигавиците при директно попадане върху тях, порязване или одраскване на телесната повърхност. Възможност за първично заразяване с вируса е при пряк контакт между заразоносител и здрав човек или при посещаване на помещения с висока топлина и изпарение на вода, предизвикващо висока влажност. Такива са общите бани, плувните комплекси и СПА-центровете.


 

Какви са основните симптоми на кожната инфекция?

Обикновените брадавици са малки, твърди, груби бучки, които са кръгли и изпъкнали. Обикновено се появяват в зоната на ръцете и пръстите, които са най-откритите и комуникативни телесни части. Пръстовидните брадавици са роговични. Пръстоподобните с грахообразни основи се появяват по темето или близо до линията на косата. Нишковидните брадавици са тънки и обикновено се появяват в зоната на лицето и шията.

 

Плоските брадавици се явяват на групи от по няколко стотин, обикновено по лицето, шията, гръдния кош, коленете, дланите, китките или предната част на ръцете. Те са гладки, плоски или със закръглени върхове. Околонокътните брадавици са груби, неравни и надигнати. Обикновено се появяват по ъглите на ноктите на ръцете и краката и могат да се разпространят под нокътните плочки, причинявайки много силна и нетърпима болка.

 

В условията на правилното клинично отдиференциране на брадавиците, повечето лекари предпочитат директно да извършват нейното премахване. Най-често жените над 45-годишна възраст с брадавици се подлагат на допълнителни изследвания за евентуални усложнения и инфекции в областта на пикочо-половата система при попадането на папилома вирусите. Също така при този контингент от пациенти е важно да се вземе кожна биопсия от брадавицата, за да се установи дали тя е злокачествен или доброкачествен процес, което е изключително важно за бъдещото поведение на лекарите при терапията им.

 

Какви са възможностите за лечение?

Според мнозина лекари, най-добрият начин за лечение на брадавици е да се оставят недокоснати, така че организмът да развие имунен отговор и сам да се справи с неутрализацията на новообразуванието. Това е от основно значение и за сензибилизацията срещу инфекцията с човешки папилома вирус, който може да даде много сериозни последствия за организма, на чиито фон брадавиците се считат за нещо незначително.

 

Ако обаче брадавиците предизвикват сериозен козметичен проблем и създават дискомфорт или протичат с клиничната картина на силен болков синдром, както е случаят с околонокътните брадавици, които могат да се развият под нокътната плочка, специалистите съветват да се започне терапия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Специалистите препоръчват да се приемат хранителни добавки, съдържащи витамин А и Е, които обикновено са особено важни за правилната структура и функционалност на кожата.

 

Специалистите по билково лечение препоръчват приема на алое, както и локалното му приложение, при растеж на брадавици. Другите основни билки, които препоръчват терапевтите, са глухарче и джинджифил.