Брадавиците се отбелязват като специфични патологични формации по кожата, чиято поява се причинява от представители на семейството на човешки папилома вирус - HPV. Най-разпространен в клиничната практика е вирусът, който причинява появата на най-баналната брадавица.

 

Брадавиците са образувания, които варират по своите размери. Те могат да достигат както няколко милиметра, така и размери до 1,5 см в диаметър. Обикновено имат неправилна форма, но често се забелязват и брадавици с окръглена форма, с неравна повърхност и различна пигментация. Цветът може да бъде светъл, бежов, какво и светлосин, когато брадавицата е исхемизирала. Много рядко се забелязват цветовите находки за жълтеникаво и черно.


 

Появата им се характеризира с приложението на хронична травма върху определена област на кожата. По такъв начин често брадавици се развиват по дланите при хора, които извършват движения със стискане на твърди обекти - копачи, зидаро-мазачи, спортисти и други. Често брадавиците могат да се развиват, освен в основата на пръстите и около ноктите, лактите и коленете.

 

Брадавиците, които се появяват в областта на дланите, обикновено са със светложълт цвят. Големината им обикновено е колкото малко оризово или грахово зърно. Тези брадавици се развиват след дълготрайно и хронично триене в зоната на увреда на кожата, както и под влияние на тежестта на тялото, например при продължителен допир на лактите към твърда повърхност. Брадавици се срещат и в областта на стъпалата, в резултат на продължително носене на неудобни и малки за размера на ходилото обувки. Характерно за този тип брадавици е, че имат ретрограден растеж, тоест израстват навътре към дермата и хиподермата, двата подлежащи слоя на кожата, което ги прави силно болезнени и често се усложняват, поради натиск върху тях от ежедневните битови дейности.

 

Плоските брадавици са по-рядко срещани. Те също имат малки размери - главичка на карфица, малко грахово или оризово зърно. Обикновено се развиват в областта на лицето, мишниците и гърдите и също така са силно болезнени. Често се предизвикват от хронично триене на дрехите - ризи, тениски и пуловери в зърното на гърдите или при хронично триене на остри синтетични яки в областта на лицето. Развиват се предимно при деца и подрастващи, поради по-фината кожна структура.

 

Кондиломите, които също са тип брадавици, се развиват в областта на гениталиите. Развиват се с еднаква честота и при двата пола - мъже и жени. Наподобяват формата на малки червени израстъци, които се характеризират с изключително бърза диференциация и растеж. Могат да достигнат огромни размери - почти колкото голяма маслина или бобено зърно или пък броколи.

 

Брадавиците се разпространяват между хората при пряк или непряк контакт. Често при разчесване се описват случаи, при които брадавиците, предвид вирусната си генеза на развитие, могат да се разпространят от една зона на тялото към друга. Хората, подложени на имуносупресивна терапия и тези, които имат отслабена имунна реактивност на организма, са по-податливи към развитие на този тип вирусна инфекция.

 

Брадавиците са образувания, които засягат предимно младите хора и малките деца. Те много рядко могат да ангажират развитието си при възрастни хора. Характерно за тях е, че могат да се самоизлекуват напълно след няколко месеца от появата им до 2 години от дебютната проява. В някои случаи брадавиците може да се усложнят и да се задържат по-продължително време. Характерно за половите брадавици при мъже е, че ако терапията е неуспешна, се препоръчва обрязване, с което да се преустанови възможността за рецидив на инфекцията.

 

Кои са най-добрите форми на лечение?

Съществуват много и различни средства за лечение на брадавици в домашни условия. В широката фармацевтична мрежа може да се срещнат много различни пластири, кремове и лакове за лечение на брадавици, които се базират на салициловата киселина. Тя от своя страна има силен кератолитичен ефект и е много подходяща и при лечение на мазоли. Терапията на този принцип може да отнеме много дълго време, тъй като този тип препарати са предназначени за лечение в домашни условия и на практика изключват бързата и агресивна терапия, която може да има някои странични действия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Съществуват и някои кремове, които се изготвят по лекарска рецепта. Често те се прилагат директно в самия кабинет или в домашно условие. Характерното за тях е, че те унищожават вирусните клетки, но могат да засегнат и нормалните анатомо-физиологични клетки на организма, поради което трябва да се прилагат под строг лекарски надзор.

 

В миналото се появиха няколко нови методи, които в съвременната дерматология се прилагат с особен успех. Това са методите на криотерапия с течен азот, електрокоагулация и имунотерапия. При първият случай брадавиците се премахват посредством замразяване с течен азот. Това води до тяхното изсъхване, тъй като се нарушава кожното кръвообращение към брадавицата. Образува се мехур, който в последствие се отделя самостоятелно.

 

Електрокоагулацията е метод, който позволява много бързо трератиране на брадавиците. Получава се на практика прерязване с високочестотен електрически ток, който не позволява кървене след процедурата, тъй като се постига и директно съсирване на прекъсваните съдове. Имунотерапията от своя страна цели стимулиране на имунната реактивност на организма, с което се подпомага борбата и срещу други хронични вируси, каквито са представители на херпес вирусните инфекции.