Самото име на заболяването идва от botulus   колбас. Представлява заразяване с токсин, образуващ се от бактерията Clostridium botulinum. Единият начин на заразяване е човек да консумира храна, в която вече се е образувал токсинът, а другият е да погълне спори на бактериите, които в червата се превръщат в зрели бактерии и започват да отделят гореспоменатия токсин. Не е за пренебрегване и заразяването чрез проникване на спорите в рани.
 
Самите спори представляват форма на бактериите, която им осигурява просъществуване дори и в неблагоприятни условия. Нещо подобно на защитна обвивка.
 
Широко разпространени са в природата причинителите на ботулизма. По действие и развитие на клиничните симптоми много напомнят на заразяването с тетанус. Спорите са издръжливи в околната среда, както и попаднали в стомаха остават невредими под въздействието на солната киселина.
 
Източник и резервоар на инфекцията са животни – коне, овце, риби, птици и други. Чрез изпражненията си те замърсяват почвата. Оттам естественото наторяване с животински тор може да зарази плодовете и зеленчуците. Човек се заразява и чрез консумацията на недобре обработени салами, шунка, рибни и месни консерви. От важно значение е, че хранителните продукти могат да не променят вкусовите си качества, дори и заразени с бактериите. 
 
Начин, по който могат да се разпознаят консервите, които съдържат бактериите или техните токсини е по капачката. Ако тя е издута е добре, съдържимото да не бъде консумирано или опитвано на вкус, а да се изхвърли, без да се отваря.
 
Болният човек не е заразен и не представлява опасност за околните. Главно значение трябва да се обърне на термичната обработка и стерилизацията, особено на домашно приготвените консерви. Инкубационният период е от 1-2 дни, максимум до 10, като тази вариация се определя от входната врата за проникване на инфекциозния причинител.
 

Какви са формите, под които може да протече заболяването?

  • Хранително-интоксикационна – това е най-честата форма. Проявява се, когато човек консумира заразени храни, в които вече се е образувал ботулиновият токсин. Дали ще протече леко или затегнато зависи и от приетата доза токсин. Проявява се в парализа първо на очедвигателните нерви – клепачът може да спадне (птоза), има проблеми с преглъщането (дисфагия) и произнасянето на думите (дисартрия). Други симптоми са от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, диария или запек.
  • Раневият ботулизъм се развива по-рядко. По-характерен е по време на война. Като цяло се поразяват местата, където се предава нервният импулс и по този начин се води до парализа. Този симптом е характерен и за трите форми на ботулизма.
NEWS_MORE_BOX
  • Кърмаческият ботулизъм се характеризира с поглъщане на спори, които се превръщат в зрели бактерии и отделят токсин в червата. Често началото му се поставя с един упорит запек. Но тук в клиничната картина се намесва и промяната на съзнание.
 

С какво може да се сбърка ботулизмът?

Най-често с неврологични заболявания, свързани с парализа.Това може да е миастения гравис, но разликата е, че нейното протичане е много по-бавно. Друг вариант е заболяването на Гилен-Баре, но тук е променена и сетивността на нервите.
 

Какви мерки се предприемат при диагноза ботулизъм?


Болният се приема в отделение за интензивно лечение. По-възможност, ако не е твърде късно се правят стомашни промивки, дълбоки клизми и се дават причиняващи диария медикаменти, за да се изхвърлят заразните причинители.
 
Регистрирани са случаи на заразяване от пчелен мед. Като цяло човекът е силно възприемчив към инфекциозния причинител. Важно от профилактична гледна точка е инжектиране на противоботулинов антитоксичен серум на консумиралите една и съща храна с болния. След това се поставят под наблюдение за 10 дни.