Поставянето на ботокс намира широка аудитория най-вече в областта на естетичната медицина като средство за изглаждане на фините бръчки. Ползите от терапията, изразяващи се в потискане на мускулната активност, намират. приложение и при много други състояния, едни от които са свързани с абнормна мускулна контракция - т.нар. дистонии, както и при други, в клиниката на които присъства увеличения мускулен спастицитет - състояния след мозъчен инсулт, хронична мигрена, мързеливо око и др.

 

Какво представлява ботоксът?


Ботокс е съкращение на основната съставка, на която се дължи ефекта на терапията, а именно – ботулиновия токсин. Той представлява продукт на един анаеробен микроорганизъм, познат още като Clostridium botulinum. Последният е виновен и за развитието на заболяване, наречено ботулизъм, възникващо след консумация на недобре консервирана храна. Това състояние е потенциално животозастрашаващо, тъй като води до остра и прогресираща мускулна слабост, която може да прерасне в остра дихателна недостатъчност и евентуално летален изход.

 

Съществуват седем различни типа ботулинов токсин, но само типовете А и В се използват за медицински цели. Последните се подлагат на допълнителна обработка и се прилагат в пречистен вид с цел избягване на евентуалните нежелани ефекти на токсина.

 

Как действа ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин действа на нивото на връзка между неврона и инервирания от него мускул. Той блокира отделянето в невро-мускулния синапс на определено вещество - невротрансмитер, наречено ацетилхолин. По този начин мускулът не може да получи „съобщението” от главния мозък за своята активация и съответно за последващата мускулна контракция. Приложението на ботулиновия токсин при някои състояния има за цел именно намаление на абнормно усилената мускулна контракция, известна още като спастицитет.

 

При кои случаи е удачна терапията с БОТОКС?

Освен в естетичната медицина, където приложението на ботокс има за цел изглаждане на фините бръчки посредством парализа на подлежащите мускули, употребата му като средство за контрол на мускулната спастичност и състоянията,свързани с абнормна мускулна контракция, придобива все по-голямо медицинско значение.

 

Някои от състоянията, при които употребата на ботокс би имала благоприятен ефект са:

 

  • Блефароспазъм – епизоди на преходни или постоянни, неволеви, двустрастранно синхронни спазми на периорбиталните мускули, причиняващи неконтролирано мигане и понякога затваряне на очите за продължително време;
  • Спастичен тортиколис – засягат се мускулите на врата, което води до ротиране и извиване на главата на една страна;
  • Мързеливо око, страбизъм – състояние, при което е нарушен баланса на активация на мускулите на окото, което води до т.нар. кривогледство;
  • Хиперхидроза – абнормно изпотяване най-вече в областта на подмишниците;
  • Хронична мигрена – състояние, при което епизодите на главоболие се срещат повече от 14 дни в месеца и често продължават над 4 часа. Според някои проучвания ефектът БОТОКС терапията е сравним с ефекта след прием на плацебо;
  • Всични форми на дистония – свързани с мускулен спазъм на лицето, езика, дъвкателната мускулатура, фаринкса, гласните връзки с появата на спазмодична дисфония и други;
  • Мускулна спастичност – често се явява след прекаран инсулт, чест симптом е и при множествена склероза и други неврологични състояния;
  • Проблеми с пикучния мехур – невъзможност за задръжка на урината.

Какво представлява инжекционната терапия с ботокс?

Най-важното е пациентите да изберат медицински специалист с опит в терапията с ботокс. Важно е да се имат предвид всички придружаващи заболявания, както и прием на медикаменти към момента на терапията, за да се обсъдят и навреме коригират по-нататъшните действия. Наличието на бременност и кърмене също се вземат под внимание.Това важи и при инжектирането на ботокс с козметична цел.

NEWS_MORE_BOX

 

Обикновено мястото на инжектирането е директно в невромускулната тъкан. Времето за настъпване на ефект зависи от много фактори. Обикновено е в рамките на няколко дни.

 

Ефектът на терапията обаче често е временен и продължава средно 3-4 месеца, след което се налага повторно приложение.Това е свързано с регенерация на нервните окончания, които отново довеждат до изява на старите симптоми.

 

 

Кои са рисковите при терапията с БОТОКС?

 

Обикновено терапията се понася добре, като са възможни симптоми на преходна умора, главоболие, грипоподобни оплаквания и промени около мястото на инжекцията – зачервяване, болка и подуване и др.

 

В някои случаи се образуват антитела срещу инжектирания токсин, което прави терапията практически неефективна.

 

Риск представлява и разпространението на токсина в съседни на инжектираното място области, което може да доведе до потенциално опасни състояния. Затова изборът на квалифициран специалист и стриктното следене на състоянието след терапията са от първостепенно значение.