Опашната кост или оs coccygis обикновено се състои от три до пет слети костни сегмента. Тя има ограничена подвижност, като основните ѝ функции се изразяват в осигуряване на стабилност между няколко мускулни връзки в тазовата област и паралелно с това укрепване на таза.


Поради богатата мрежа от нерви дори минимални травми или други увреждания могат да бъдат източник на значителна болкa.


Кокцигодинията - coccygodynia, терминът за болка в опашната кост, значително по-често засяга жените, но може да причинява значителен дискомфорт и при мъже.


Болката може да бъде свързана както с патология на костта, така и с прояви в други органи и системи.


При кокцигодинията най-често болката е пристъпообразна или постоянна. Усеща се в областта на опашната кост и ануса.


Сегментите на опашната кост могат да придобият нестабилност поради различни патологии, които да доведат до прекомерна подвижност особено в седнало положение.


Друга причина за болка са костни остеофити. Те обикновено се формират близо до върха на опашната кост и могат станат причина за изразена болезненост. Макар редки, не за подценяване са туморите и инфекциите, които могат да засегнат костта, като най-честата първа изява отново е болката. Хондром е злокачествен костен тумор, който има тенденция да се появява в областта на костта, докато остеомиелитът е по-вероятно да се прояви при състояние на имунодефицит.


Особеност при кокцигодинията е, че болката може да се появи много след травматичното събитие.


Кокцигодинията може да се появи и при заболявания на нервите и мускулите в областта на перинеума, отпускане на перинеума, обикновено след раждане, нарушаване на тъканната цялост след операции, както редуващи се запек с диария.


Физиологична болка в областта на опашната кост най-често се наблюдава по време на бременност, като т. нар. опашен синдром може да свидетелства за нормалните изменения, които се наблюдават в този период. Той може да е значително по-изразен при предшестващи травми и някои заболявания.


Болката може да е в областта на опашката, също така да се усеща над или под нея, дори странично. В някои случаи е възможно разсейване към краката.


Поради увеличаването на матката костите се раздалечават една от друга и опашката се измества леко назад, което също често води до проява на болка.


Болката може да е предизвикана от травма на опашната кост, която жената е получила още преди да забременее. Най-често след падане върху глутеусите. Тогава болката може да се върне в периода на износване на плода. Обикновено дискомфортът се появява при бременност във втория триместър, поради натиска на растящата матка върху костите на таза, опашката и връзките.


В диференциалната диагноза влизат болести на дебелото черво, най-честите от които са хемороиди. Освен това възпаление на пикочо-половите органи, матката и нейните придатъци.


При мъже причина може да бъде остър и хроничен простатит. Като съпътстващи симптоми са болка при уриниране, повишена болка в опашната кост при еякулация време на полов акт.


Изследванията имат за цел изключване на други патологии в тази област – като заболявания на гръбначния стълб, възпаление на седалищния нерв, възпаление на тъканите около правото черво, гинекологични заболявания и други.


Библиография:
1.    Causes of Coccydynia (tailbone pain), NHS.UK;
2.    L. S. Lirette, G. Chaiban, R. Tolba et al.; Coccydynia: An Overview of the Anatomy, Etiology, and Treatment of Coccyx Pain, PubMed, 2014;
3.    A. Carrasco et al; Coccyx pain in women after childbirth, PubMed, 2019.