С възрастта настъпват някои ететствени промени в човешкото тяло. Едни от тях са „изхабяването“ и увредата на големите и носещи стави най-вече на долните крайници. Заболяването се нарича остеоартроза и се дължи на дегенеративни изменения във всички структури на дадената става.Това би настъпило разбира се по-рано и по-тежко при онези хора с недобро костно здраве. Кои други фактори благоприятстват болестта? А има ли лечение? Ето малко разяснения за това често срещано страдание.

 

Какво се случва със ставите при остеоартроза?


Това е костно-ставно заболяване, засягащо най-често колена (гонартроза), тазобедрени стави (коксартроза), гръбнак и рядко рамена и лакти. Характеризира се т.нар. механична болка при натоварване, която намалява след почивка. Често съответните стави са засегнати симетрично, като при движение „хрущят“ и периодично се възпаляват. Болестият процес настъпва постепенно и може да прогресира с индивидуален темп. 

 

Обикновено страдат всички ставни структури. Ставният хрущял се издува, нацепва, а в последствие изтънява и разкъсва. Ставната цепка се стеснява. Подлежащата кост склерозира и се видоизменя с дегенеративни разраствания и „ошипявания“. Ставата става нестабилна, халтава и лесно поддава на механичен натиск. Околните мускули са с увеличен тонус и постянно съкращение, а сухожилията - в известна степен възпалени. Ставите може да се деформират и лесно настъпват счупвания. Докато при някои хора това води до хронични болки,то при други настъпва инвалидизиране.


Кой е застрашен от остеоартроза?

В нашето застаряващо общество тази болест се приема като естествено заболяване за напредналата възраст. Това е най-честата причина възрастните хора да се придвижват с помощта на бастунче, патерица или проходилка. Има обаче и други причини освен възрастта, водещи до безвъзвратно увреждане на тези стави по сходен механизъм. Това е например наднорменото телесно тегло, водещо до ненормално натоварване на ставите. В тези случаи ставите не са подготвени за извънредния си товар и се увреждат.

 

Усилените натоварвания, както е например при професионални спортисти и работещите еднообразен тежък физически труд, са друга честа причина за ранно изхабяване на ставите. Честите травми благоприятстват процеса. Остеоартроза на тазобедрените стави би могло да се наблюдава и при преживяна агресивна лъчетерапия в тази област. Вродени анатомични деформации и преживяни костно-ставни заболявания също правят съответните стави рискови. 

 

От друга страна непълноценното хранене с бедна на калций, витамин D и фосфор диета прави организма по-податлив към агресивните фактори. Хормонални проблеми в калциево-фосфорната обмяна, подлежаща подагра и хронични артрити също не са без значение. Приемът на кортикостероиди и други сериозни медикаменти влияе негативно освен на костната структура, но още и на самите стави.


Какви са препоръките за поведение при дегенеративните артрози?

Една от първите стъпки за профилактика и лечение е предпазването на ставите, както и тяхното отбременяване. Постига се посреством наколенки, шини и помощни механични средства за придвижване. Гимнастика и леки контролирани механични натоварвания биха могли да имат благоприятен ефект върху дейността на засегнатите стави. Важно е да се поддържа здравословно тегло и да се сведат до минумум другите неблагоприятни фактори.

NEWS_MORE_BOX

 

Редица медикаменти влияят симптоматично и дълготрайно на болестния процес. Нито един от тях за жалост не води до пълно подобрение. Най-често се налага комбинация между хондропротектори, обезболяващи, витаминни препарати и различни симптоматични средства. Физиотерапия и балнеолечение биха могли да имат също благоприятен ефект. В днешно време много хора се подлагат на оперативно ставно протезиране, което има задоволителен и дълготраен ефект.