Този симптомен комплекс - болките в гърба - предизвиква дискомфорт у пациентите и не позволява да се извършват нормалните ежедневни потребности – работа, учене, социален живот, поддържане на домашния уют и комфорт.


Причините за тази болезненост в гърба може да са много. Най-честите сред тях са разтягане на мускули, остеоартрит или спондилоза, дискова херния, изкривяване на гръбнака, остеопороза, бременност и други. Всички те се съпровождат със силна и остра болка, която възниква внезапно и след време довежда до ремисия или е в постоянна латентна форма, при която се усеща умерен болков стимул.

 


1.

При разтягане на гръбните мускули най-честите симптоми са болезненост след преразтягане при тежък физически труд или травма. Болките може да се проявяват спонтанно нощем. Също така болката може да се разпространява към седалището или бедрата. Специалистите препоръчват да се подходи към няколкодневен постелен режим и при нужда да се използват стандартните обезболяващи средства – аналгин, парацетамол, ибупрофен и други. Физиотерапията може да се прилага чрез затопляне или охлаждане в зоната на болка с лек масаж или упражнения за предпазване от бъдещо увреждане.


2.

Спондилозата или остеоартритът на гръбнака най-често протичат с клинична картина на болка, скованост и чувствителност в областта на гърба, седалището и бедрата. В хода на заболяването се развива ограничение в подвижността на гръбнака. Специалистите препоръчват затоплящи компреси и приложение на противовъзпалителни и обезболяващи средства – парацетамол, ибупрофен, метамизол и нимезулид.


3.

Дисковата херния също е заболяване с особено често разпространение сред пациентите. Получава се вследствие на разкъсване на диск и приплъзване на пулпозно ядро между диска. Клиничната картина е много типична. Започва внезапно с много силна болка, която може да се разпространява със стрелкаща чувствителност надолу по краката.


Обикновено дисковата херния се образува след вдигане на тежки предмети, тежка тренировка, извиване, кихане или упорито и дълбоко кашляне. Лежането в легло облекчава болката, а движението, изправеният стоеж на тялото и извиване напред или назад в кръста, утежняват състоянието.

 

Лечението при дискова херния е обект на две специалности – неврология и неврохирургия. При пълен пролапс на пулпозно ядро от междупрешленовите дискове, трябва да се извърши оперативна корекция на получения дефект. Ако обаче има само разтягане на хрущялните пръстени, без видим пролапс на пулпозна материя, то лечението може да се извършва със затоплящи процедури, компреси, физиотерапия, болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства и периферни съдоразширяващи.


 

4.

Изкривяването на гръбнака и остеопорозата са следващите по честота най-срещани проблеми и причини за болки в гърба. Обикновено се развиват на базата на затлъстяване, постменопаузен синдром, прекомерен прием на месни продукти за сметка на млечни компоненти, богати на калций.
Клиничната картина е съпроводена от внезапно настъпваща болка при движение в засегнатите стави на гръбначния стълб. Тази болка може да протича месеци в латентна форма със съвсем лек болков стимул.


Специалистите препоръчват корекция в хранителния режим и започване на по-здравословен начин на живот без тютюнопушене, алкохол и прекомерен прием на месни продукти и храни с много животински мазнини.

 

 

NEWS_MORE_BOX

5.

При бъбречна инфекция също се среща болка в кръста. Най-често тя се усеща по двата фланга, странично или просто едностранно. Често се срещат подобни симптоми и при конкременти в бъбречното легенче, които се спускат по хода на пикочопроводите и попадат в пикочния мехур. Болката е внезапната, придружена с болезнено и парещо уриниране, гадене, повръщане, температурни стойности до 38,5 градуса. Препоръчва се навременна консултация с лекар и започване на подходяща антибиотична терапия.

 

 

6.

Сред едни от най-честите причинители на болки в гърба, които провокират пациента да потърси лекарско мнение, е спиналната стеноза. Това на практика представлява патологично стесняване на гръбначномозъчния канал, при което се получава компресия върху гръбначномозъчните коренчета, което пък от своя страна е съпроводено със силна болка. Клиничната картина отговаря на болки в гърба, седалището или бедрата в седнало или изправено положение на тялото при движение.


Болката се облекчава само при стоене на едно място – в право или седнало положение, но без никакво движение. Клиничната картина може да отговаря и на вероятен тумор, който да запълва спиналния канал от вътрешната страна. Тогава консултацията с неврохирург е задължителна. Често пациентите и лекарите подозират състоянието за дискова херния, което от своя страна води до изцяло грешен терапевтичен план на действие, което утежнява състоянието и влошава болките им.