Половин година групова психотерапевнтична терапия помага за намаляване на болките в гърба, показва изследване.
 

На 600 пациенти с болки в гърба им е предложена медикаментозна терапия за отстраняване на болките в областта на гърба и кръста, съобщава The Lancet.
Болките в гърба и кръста са често срещано оплакване. Обикновено съветите на специалистите към пациентите са да подобрят физическата активност. Често хората се обръщат към нетрадиционни методи за облекчаване на болката като акупунктура и мануална терапия.
 

В изследването на Университета Оксфорд на 400 души им е предложена групова терапия в 6 серии сеанси. Други 200 получили стандартното лечение. Медиците проследяват здравословното състоянието на участниците се в продължение на една година.
 


Сеансите представляват вид когнитивна поведенческа терапия, в които  се обсъжда облекчаването след изпълнението на физически упражнения и негативните мисли свързани с болката в гърба.
 

Сеансите са с продължителност от час и половина и целят да научат хората да преодолеят страха си от болката и възвърнат двигателната си активност.
 

След година научният екип установява, че преминалите през груповата терапия показват по-високи резултати.
 

Авторът на изследването Зара Хансен споделя, че традиционното лечение премахва болката, но за кратко. Докато при когнитивната терапия хората получават знания как правилно да се справят със състоянието си, за да избегнат болката в дългосрочен план.
 

Екипът предвижда да въведе психотерапевтичната програма в лечебните заведения. Усилията им се подкрепят и от водещи специалисти в областта на кинезитерапията и физиотерапията, което са на мнение, че правилното поведение при болки в гърба и кръста ще бъде от полза за хората с оплаквания.