Болка в гърба може да се появи във всяка една възраст. Засяга, както жените, така и мъжете. Обикновено оплакванията са в различни области на гърба, но най-често е от областта на поясния и опашния отдел. Болката в гърба варира от умерена до силна. Случва се да ирадиира от гръбначния стълб настрани или към краката. „Разхождащата” се болка се дължи на засягане на основни нерви, които в тази част на тялото са множество.
Болката се чувства много по-осезаемо при движение, навеждане, изкривяване на тялото настрани, вдигане на тежест, при сядане или ставане. Възможно е, да се изпитва затруднение при свиването на краката или страдащия да се придържа към една определена поза с цел да се предпази от болката. Въпреки усилията, засегнатият не е в състояние да я игнорира.Причини за болката в гърба
Причините за болката в гърба варират в широк диапазон, паради което при появата й се налага уточняване на оплакванията и поставяне на диагноза от лекар. Болката в гърба засяга не само хората в напреднала възраст, а дори и тинейджърите. Консултация с лекар се изисква непременно, когато оплакването продължи месец-месец и повече, както и когато болката се превръща в хронична и се появява на едно определено място от време на време, макар и за кратко, но за продължителен период.


Болката в гърба обикновено се появява:

 • при нараняване, което засяга опорно-двигателния апарат: мускулите и костната система,
 • при проблеми на вътрешните органи – например, апандисит, яйчници, органите в таза,
 • бременност – заради растящото тегло на бебето и напрежението върху гръбначния стълб от тежестта,
 • когато са засегнати нерви – появава се усещане за придърпваща болка в определена област в гърба,
 • от изменения, засягащи прешлените,
 • ишиас и спондилоза са двете най-често срещаните причини за оплакванията от болка в гърба.

 
Лечението зависи от произхода на болката и включва комбинация от прием на медикаменти, физиотерапия, масаж...

 

 

При болка в гърба може да помогне следното:

 • При спане тялото се поставя в опрелена позиция, тъй като е възможно болката да е причинена от некомфортно положение. Препоръчва се подбор на удобно легло и качествен матрак.
 • Масажът ще отпусне мускулите, което от своя страна ще облекчи болката. Кинезитерапевтите са в състояние да окажат адекватни грижи за намаляването й.
 • Отделете достатъчно време за почивка, включително време, в което тялото е положено легнало, за да се отпуснат мускулите. Възможно е терапевтът да препоръча няколко дни постелен режим, който да облекчи болката.
 • На болката влияе ибупрофенът, въпреки че той не може да се взима продължително време и не е ефективен, когато е силна. Тогава се изисква назначаване на индивидуална терапия от специалист.
 • Облекчава и нанасянето на гелове и кремове.


В продължението: други средства за избягване на болката в гърба