Лечението на болката в гърба зависи както от вида й, така и от причината за нейната поява. Когато тя е остра, обикновено отшумява, без да има нужда от лечение. Все пак приемът на аспирин, ибупрофен или парацетамол може да я облекчи. Упражнения или оперативна намеса обикновено не са методи за третиране на остра болка в гърба
 
Когато става дума за лечение на хронична болка обаче, има редица методи за третирането й, като те винаги трябва да бъдат съобразени с причината за нейната поява. Физическите упражнения могат да се използват за облекчаване на хронична болка в гърба. Важно е да се консултираме с лекар или физиотерапевт, който да ни посъветва кои точно упражнения биха помогнали в конкретния случай.
 
Лечението може да бъде и медикаментозно, като в арсенала на медикаментите влизат кремове, мехлеми, които се втриват в кожата и облекчават болката, както и вече споменатите лекарства за остра болка. Антидепресанти или медикаменти за отпускане на мускулите също могат да бъдат предписани. 
 
Алтернативната медицина също е често използвана при подобни проблеми. Повечето хора се обръщат към нея, когато конвенционалните методи не дават резултат. Сред най-популярните методи от алтернативната медицина влизат: масажи, акупунктура, както и електростимулация. 
 
Повечето страдащи от хронична болка в гърба, не се нуждаят от оперативна намеса. До нея, подобно на алтернативната медицина, се прибягва само в краен случай. Необходимост от операция може да се появи тогава, когато има:
NEWS_MORE_BOX
 
  • стеноза на гръбначния стълб - характерно за това състояние е стесняване на каналите на гръбначния стълб; 
  • спондилолистезия - получава се, когато една или повече кости на гръбначния стълб се разместят;
  • вертебрални фрактури - фрактурата може да бъде причинена от удар върху гръбначния стълб или раздробяване на костите, вследствие на остеопороза;
  • дегенеративни заболявания на междупрешленните дискове.
 
Операцията е необходима и при наличие на туморни образувания, инфекция или проблем, който се дължи на притискане на конската опашка и е познат като „синдром на конската опашка“.