Болката във врата е често срещана при хората над 50-годишна възраст. Това е факт, споменаван в медицинската литература. Какво обаче да мислим, когато болката във врата се появи много преди 50-те...


Нека не прибързваме със заключенията и самоопределянето на състоянието. Уви, днес болката във врата е често срещата и при хората в много по-млада възраст. Какви могат да бъда причините?


За болката във врата говорим, когато изпитваме болезненост в част или по продължение на разстоянието от долния край на главата до раменете. Тя може да се разпространява и в горната задна част на раменния пояс и ръцете.


Възможно е при оплакването да се изпитва вдървеност или усещане като за задушаване. Обикновено при болка във врата движението и извъртането на врата е затруднено. В някои случаи се появява и главоболие.


Когато е вследствие на притискане на нерв, болката е пронизваща, „слизаща“ към ръка. Понякога причина за изтръпването, вкочанеността, слабостта на ръка, е именно притискането на нерв при врата.


Хроничната болка обикновено е в резултат на грешки в стила на живот. Болката във врата може да е признак на преумора, депресия и тревожно разстройство.


Едната от най-честите причини за болка във врата е стресът или силното напрежение, например при изпит. Напрегнатостта в тези случаи може да „стегне“ вратните мускули. Тогава се изпитва болезненост и вдървеност на врата, в основата на главата и раменете.


В най-редките случаи болката във врата е в следствие на заболяване: инфекция, която включва елементи на врата, цервикална спинална стеноза и ревматоиден артрит.Причините за болката във врата се разглеждат основно в три групи:Заради еднообразни движения

Най-често болката във врата се появява в резултат на многократно повтарящи се и продължителни действия на мускулите, връзките, сухожилията, костите или ставите. Болката се появява заради натоварване, напрягане и разтягане на мускулите, връзките, спазъм на мускулите.


Какво може да доведе до болка от такъв характер?
Продължителна поза на главата напред при изпълнение на работните задължения, четене, гледане на телевизия или разговаряне по телефона в наклонена позиция.


Болките във врата стават част от ежедневието, когато се спи върху неподходяща по дебелина възглавница. Противопоказен е, както вариантът по-висока, така и твърде плоска възглавница. Спането по корем, както и всяка една поза, при която главата няма опора, води до болезненост и скованост на сутринта.


„Замислен“ е позата, която поддържана дълго време, може да причини неприятното оплакване – главата е подпряна на ръцете.


Продължителната работа или упражнения, при които се използва горната част на тялото и ръцете, например часове рисуване, чертане също могат да провокират болка във врата.


В продължението: травми и заболявания