Болката високо в гърба, включително и тази между лопатките, често събужда сериозни притеснения относно своя произход, свързвайки се с вероятна неврологична генеза. Тъй като често е съпроводена със значителен дискомфорт, познанието относно най-честите причини за нейното възникване е от съществено значение за откриването на начини за нейното преодоляване и за избягване на нейната поява въобще.

 

Как е устроен торакалният гръбнак?


Тъй като нивото на болката отговаря на торакалната част на гръбнака, добре е да се запознаем първо с неговата анатомия. Торакалната част на гръбнака е представена от 12 на брой торакални прешлени. Последните осъществяват връзката между цервикалните (шийни) прешлени и лумбалните (поясни) прешлени. От торакалния гръбнак водят началото си и 12 чифта ребра, десет от които се „захващат” за гръдната кост, позната още като стернум, а последните два са „плаващи” ребра. За разлика от шийния и поясния отдел, които осигуряват флексибилета на гръбначния стълб и са натоварени с по-голямата част от движенията на човешкото тяло, основната функция на торакалния гръбнак е осигуряването на стабилност и опора на тялото.Заедно с ребрата и гръдната кост торакалния гръбнак оформя своебразна клетка (гръдна клетка), осигурявайки по този начин защита на всички жизненоважни органи в нея – сърце, бели дробове, черен дроб, слезка, бъбреци.

 

Сътветно на основните функции, с които е натоварен, торакалният гръбнак се отличава със съответни анатомични различния всравнение с цервикалния и поясния отдел.

 

Основните характеристики на торакалните прешлени са:

  • Ограничена подвижност – във връзка с изграждането на гръдната клетка;
  • По-малка височина на интервертебралните дискове – междупрешленните дискове играят роля на своебразен „амортисъор” при движението на прешлените един спрямо друг. По-малката им височина в торакалния гръбнак допринася за по-малкия флексибилитет в този отдел. Въпреки това дегенеративни процеси, които често засягат шийния и поясен отдел, рядко засягат торакалния гръбнак, именно поради ограничената подвижност в този отдел на гръбначния стълб;
  • По-тесен гръбначномозъчен канал – телата и дъгите на цервикалните и торакални прешлени заграждат т.нар. гръбначномозъчен канал, където е разположен гръбначния мозък. На нивото на торакалния гръбнак този канал е по-тесен, което създава по-висок риск от засягане на гръбначния мозък при евентуална фрактура на торакален прешлен.

На какво може да се дължи болката в торакалния гръбнак?

Поради значително намалената подвижност на торакалните прешлени във връзка с осигуряване на стабилност и опора на тялото при изправен стоеж, тази част на гръбнака рядко е източник на сериозни дегенеративни изменения от сорта на дискова херния, спинална стеноза и др. Поради тази причина рядко образните изследвания като ядрено-магнитен резонанс или скенер дават данни за анатомични изменения на прешлените, които да са индикация за хирургична намеса.

 

Към торакалния отдел се отнасят не само изграждащите гръбначния стълб прешлени и стави, но и гръбначния мозък с излизащите от него нерви, както и големи мускулни групи, съединителна тъкан и др. Всяко едно от тях може да стане източник на болка. Най-честата причина обаче се оказва мускулното дразнене или напрежение, познато още като миофасциална болка.

 

Причини за поява на болка в торакалния гръбнак:

  • Мускулно дразнене или напрежение – т.нар. миофасциална болка. Причина може да е неправилната позиция на тялото или всякакъв тип дразнене на големите гръбни мускули по протежение на гръбнака, обхващащи до голяма степен и раменната мускулатура;
  • Ставна дисфункция – болка може да възникне на мястото на свързване на ребрата с торакалните прешлени. Заедно с мускулното дразнене представляват двете най-чести причини за поява на болка високо в гърба;
  • Дискова патология или дискова херния – макар и по-рядко да се наблюдава в торакалния отдел, също може да е причина за поява на болка в тази област;
  • Ставни изменения – най-често възникват в хода на нормалния процес на стареен;
  • Фрактура на прешлените – често се наблюдават при съпътсваща остеопороза и са честа причина за поява на болка в торакалния гръбнак при възрастни. Най-често възникват на нивото на Тх9-Тх12;
  • Кифоза – това е деформация на торакалния гръбнак, при който дъгата на последния е издадена назад, а нормално би трябвало да е обратното – т.нар. лордоза. Причина може да е както неправилната поза, така и заболявания като анкилозен спондилит и др. ;
  • Сколиоза – друг деформитет на гръбначния стълб, при който оста на последния е извита настрани и може понякога да стане източник на болка. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки че това са най-честите причини за поява на болка в гръбнака, консултацията със специалист е препоръчителна, особено когато са налице други съпровождащи симптоми или има анамнеза за травма, злокачествено образувание и т.н.

 

В последните години честотата на поява на болка високо в гръбнака се свързва най-често с продължителното седене на компютъра. Затова периодичното раздвижване, стречинг упражненията, йога, масажи и други алтернативни методи са препоръчителни за избягване и овладяване на болковия синдром. В острата фаза е уместна и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства.