Болката, която е пряко свързана с проблем в ухото се нарича първична оталгия, като най-честата причина за нея са среден и външен отит (възпаление на ухото). Болка, която не е свързана с проблем в ухото, но се отразява в тази област се нарича вторична оталгия, като най-често произходът ѝ е труден за установяване, поради комплексната инервация на органа. Най-честата причина за вторична оталгия са синдромът на темпоромандибуларната става и денталните инфекции. Първичната оталгия е по-честа при деца, докато вторичната – при възрастни.


Симптоми като оторея-изтичане на течност от ухото, издуване на тъпанчевата мембрана и виене на свят са характерни за първичната оталгия, докато болка при дъвчене, синузит, зъбни процедури и анамнеза за гастроезофагеален рефлукс – са типични за вторичната. При възрастни липсата на загуба на слуха е специфична находка, която насочва за проблем, който не е произтича пряко от ухото.


Синдромът на темпоромандибуларната става често се презентира с дискомфорт или щракане при палпация (опипване) на ставата. Голямо разнообразие от дентални причини за оталгия биха могли да бъдат разкрити при оглед на устната кухина, палпация и перкусия на венечния ръб и зъбите, особено на кътниците. Оглед на орофаринкса може да постави диагнозата фарингит или друга орофарингеална причина, която да води до болка в ухото.Пациенти с болка в ухото и патологичен ментален статус трябва да бъдат обстойно прегледани за травма, менингеална инфекция и остеомиелит (възпаление на костта).


Външният отит (възпаление на слуховия канал) се причинява от бактериална инфекция (в до 90% от случаите) или гъбична инфекция (в едва 10%). Ушна болка, идваща от средното ухо, най-често е причинена от среден отит, но причина може да бъде и булозен мирингит, баротравма и дисфункция на Евстахиевата тръба.


Дисфункцията на Евстахиевата тръба също е честа причина за първична оталгия, засягаща около 3% от пациентите с оталгия. Дефиницията на дисфункция на Евстахиевата тръба включва симптоми на дисрегулация на налягането в средното ухо, диагностицирано отоскопично с отдръпване на тъпанчевата мембрана и/или тимпанограма, индицираща негативно налягане в средното ухо.


Сложното ембриологично развитие на ухото дава като резултат наличието на неврални връзки между няколко черепни и шийни нерва. Тези нерви провеждат сетивната инервация от различни региони на главата, шията, гърдите и корема, и всички те могат да доведат до болка в ухото. Болката, произлизаща от nervus trigeminus, е най-честата причина за вторична оталгия, включваща синдром на темпоромандибуларната става, дентални инфекции, тригеминална невралгия, синузит и мандибуларен остеомиелит или тумор.


Nervus vagus засяга много органи и системи, включително дебелото черво и може да бъде засегнат при всяка вагусова стимулация. Оталгия е описана дори при дразнене на нерва по време на миокардна исхемия.


Вторичната оталгия може да бъде причинена от дразнене на шийни нерви, особено при пациенти с дегенеративни процеси в този отдел на гръбначния стълб. Тумор, инфекция или възпалителен процес, свързан със сетивната инервация, от който и да било от тези нерви, може да даде отразена болка към ухото. Пример за това е темпоралният артериит, който се презентира с болка в областта при 40% от пациентите. Темпорален артериит трябва да се има предвид при пациенти над 50-годишна възраст, които при нормална ушна находка се оплакват от някой от изброените симптоми: главоболие, физическо неразположение, загуба на тегло, треска или анорексия. Перманентна загуба на зрението може да настъпи, ако не се започне лечение със системни стероиди.


В допълнение, едностранната загуба на слуха налага по-нататъшно проследяване, освен ако не е налице видима причина за това (натрупване на ушна кал, чуждо тяло).