Важно за успешното лечение при болка в петата е да бъде открита точната причина за проявата ѝ. В някои случаи болката в петата може да се дължи на проблем в тазобедрените и коленните стави и след като този процес бъде овладян с локално лечение – симптомите в петата също преминават.


Чести причини за болезненост в областта на петата са плантарен фасциит, проблем с ахилесовото сухожилие, травма на глезена и поради щадене – се променя натоварването на петата, водещо до болка. Не на последно място са и заболявания на тазобедрената става и коленете. Това е причината, поради която не във всички случаи образните изследвания са достатъчни – важна е и анамнезата, както и физикалният преглед, за да се установи дали проблемът не идва от по-горе разположени структури.


При по-изразена болка сутрин, съпроводена с куцане диференциалната диагноза се насочва за хронично възпаление на ахилесово сухожилие и/или плантарен фасциит. Хроничното възпаление на ахилесовото сухожилие е свързано с изразена натоварване, след което не се дава достатъчна повичка, а последва ново натоварване. Такъв режим на свърхтрениране и липса на почивка водят и до микроувреждания на костта и мускулите.В някои случаи болката в петата може да се дължи на увреждане на нерв и болката да се провежда по неговия ход, като завършва на петата. Седалищният нерв при увреждане и притискане може да дава такава болка, която да преминава по страничната част на прасеца и да достига до петата. Един от тестовете за изследаване е като караме пациентът да се наведе напред на 90˚ от кръста спрямо краката. Като при това движение се разтяга седалищният нерв и ако причината е в него – болката се засилва.


Но в някои случаи трябва по-голямо натоварване, особено ако изисква повече време ходене, за да се отключи проблемът. Поради тази причина се налага допълнително обтягане – с навеждане и на главата към тялото, след което се палпира нервът и на двата крака, за да се направи сравнение. Ако няма разлика – вероятността болката да се дължи на увреждане на седалищния нерв е пренебрежимо малка.


Следващ момент след изключване на проблем с нервите, е да се сравни движението на петата в различни посоки, като се търси намалена подвижност и скованост. След това движенията се сравняват и с тези на здравия крак.


При плантарен фасциит е налице изразена чувствителност при докосване отдолу по хода на фасцията. Изключително характерен симптом е, че болезнеността се проявява рано сутрин и постепенно изчезва.


По отношение на ахилесовото сухожилие – сравнява се силата и на двата крака, освен това се палпира сухожилието по неговия ход и се разтяга в дорзална флексия. След това караме пациентът да се изправи и да се вдига на пръсти. Търси се провокация на болка, както и търсене на нестабилност – особено при теста за скачане.


Болката в петата може да се дължи и на проблем в кръста – поради щадене на единия крак и обременяване на другия, в който се провокира болка. Това налага търсене на първичното огнище на проблем – чрез провокиране на симптоматика. Показателно е, че болката се появява при продължително натоварване. Показателно за проблем в кръста е, че при заемане на коремен лег и седене на лакти в продължение на 20 минути се отключва болка. Друг вариант е да накараме пациента да направи 20-30 огъвания назад от кръста или встрани – ако се отключва болка, това в голяма степен е показателно, че първичният проблем е в кръста.


При болезненост, която се дължи в голяма степен на мускулна слабост или декомпенсация в мускулните групи – добър ефект дава ежедневното изпълняване на упражнения, но правилно подбрани според проблема – така в едни мускули, които са спазмирани се налага релаксация, докато в други ще са нужни упражнения за тонизиране (изометрично натоварване). Още през първата седмица от редовното изпълняване на упражненията е налице ефект, но за да се задържи – необходимо е постоянство и ангажиране на пациента.


Референции:
1. Plantar fasciitis - Symptoms and causes, Mayo Clinic;
2. Foot and Heel Pain: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment, Cleveland Clinic;
3. Heel pain, National Health Service.