Болката в очите е чест симптом, който съпровожда почти всяко заболяване на очите. Освен в самото око, тя може да се усеща и в областта около него. Често болката в очите се усеща като главоболие и пациентът не може да определи дали източникът на болка са очите или главата.
 
Силното главоболие трябва да се третира с особено внимание и да се направи очен преглед, а при неясна генеза и неврологичен такъв. Някои неврологични заболявания дават и очна симптоматика (например фотофобия), което кара пациентът да потърси помощ първо при офталмолог. Пример за такова заболяване е мигрената.
 
При заболявания на роговицата, склерата или увеята (средната обвивка на окото) един от симптомите е именно болката. Докато при възпаление на конюнктивата - има зачервяване, сълзене, парене, чувство за чуждо тяло, но рядко болково усещане.
 
Други части на окото, боледуването на които е съпроводено с болка, са: клепачите, слъзните пътища, очните мускули, които отговарят за движението на очните ябълки. Тези структури спадат към аднексите (придатъци) на окото.
 
Едно от първите места като причина за болка заемат проблемите със зрителната острота. Много хора не си дават сметка, че имат зрителни проблеми, докато не им се наложи по някакъв повод да бъдат прегледани от специалист (често при профилактичен преглед).
 
Нуждата от носенето на очила и липсата на такива води до непрекъснато напрежение в оптичния апарат на очите, както и правене на различни гримаси за по-добро фокусиране, от което се натоварват различни мускулчета.
 
Късогледството, далекогледството, астигматизмът, както и пресбиопията (старческо зрение) са проблеми със зрителната острота, които не бива да бъдат пренебрегвани, защото могат да причинят голям дискомфорт и задълбочаване на проблема.
 
Болково усещане не е изключено да се появи и при смяна на очилата или слагане за първи път на очила, както и при неправилна корекция на зрението. В първите два случая болката и останалата симптоматика преминават след известно време, докато при неправилната корекция е редно незабавно да се сменят очилата.
 
Контактните лещи са много удобно средство за корекция на зрението, но носенето им повишава и риска за внасяне на инфекция в окото (при неспазване на хигиена), както и за изсъхване на окото, което освен, че създава неприятно чувство, може и да причини сериозни поражения на повърхностните слоеве на очите.
 
Контактните лещи могат да доведат до ерозии на роговицата (ранички в повърхностния слой на корнеята) и улкуси (язвички по роговицата). Затова трябва да се спазва строга хигиена на ръцете при поставяне и махане на лещите, както и самите те да се дезинфекцират редовно в определените за това разтвори.
 
При внезапна болка в очите е възможно да става въпрос за глаукомна криза. При нея има внезапно екстремно повишаване на вътреочното налягане, което води до силни оплаквания и има опасност от ослепяване.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При глаукомата, която е съпроводена с високо налягане, опасността е от притискане на очния нерв от това налягане и неговото увреждане, което е необратимо. Затова и глаукомната криза е спешно състояние в офталмологията и трябва незабавно вътреочното налягане да бъде свалено.
 
Заболяванията на клепачите също могат да дадат болкова симптоматика. Ентопиумът (обръщане на мигления ръб навътре към окото) засяга в повечето случаи долния клепач.
 
Възможно е миглите да нанесат големи поражения на роговицата - освен болковото усещане, сълзенето и другите оплаквания, те нараняват роговицата и по този начин да отварят входна врата за редица инфекции.
 
Блефаритите (възпалението на клепачите) и най-често хордеолумът (ечемик на окото) са друга причина за болка в окото. Зостер офталмикус спада към изключитено болезнените заболявания.
 
Причинява се от вируса на херпес зостер и може да засегне конюнктивата, роговицата, съдовицата. Каквато и да е причината за болковото усещане в очите, тя трябва да се лекува, тъй като болката е сигнал, че нещо не е наред в нашето тяло.