Болките в кръста са сравнително често оплакване. Възрастните хора се шегуват, че ако нищо не те боли няма как да разбереш, че си още жив. И до някъде е така – нормално е от време на време човек да го понаболява тук или там – когато се е преуморил или е настинал, a областта на кръста е застъпен представител на този род дискомфорт.


Когато обаче не сме обърнали внимание на червената светлина, че е време за почивка, или пък без да знаем сме развили заболяване, болката в кръста може да стане продължителна, мъчителна и смущаваща.


На хора с такива оплаквания нерядко им се налага да обиколят няколко специалиста от различни области преди да стигнат до причината и лечението на заболяването си. Това е така, защото причините на симптома включват немалък кръг от органи и системи. Ето няколко насоки:


1. Проблемът е в кръста

Най-честата причина е отклонение именно в областта на кръста. Когато болката не се съпровожда от други общи оплаквания и пациентът я свързва с неправилна поза или натоварване, е високо вероятно да се дължи на някое от следните:

  • Мускулно-ставно засягане;
  • Херния на междупрешленните дискове;
  • Артрит и остеопороза;
  • Невралгия.

Задълбочен клиничен преглед и изобразителни методи са необходими за посочване къде точно е изменението.

2. Гинекологични причини

Те варират от нормални физиологични явления до сериозни болестни процеси. Често са свързани с оплаквания от подуване, което пък се отразява и като дискомфорт и болка в кръста.


Известно е, че менструацията и предменструалният период могат да се съпътстват от мускулни спазми, тежест и болка в корема, както и в кръста. Тези явления са регулярни и едва ли могат да изненадат пострадалата.


Много силните болки в корема и кръста биха могли да са признак на ендометриоза.


В ранните етапи на бременността също може да има изразена болка в кръста, която да се обърка с предменструален синдром. Извънматочната бременност е опасно състояние, за което също трябва да се мисли.


Други нециклични и по-алармиращи причини за болка са овариалните кисти или карцином, както и тазововъзпалителната болест.

3. Бъбреците

Това е едно от първите неща, за които човек се сеща, когато стане въпрос за болка в кръста.

  • Пиелонефрит

Инфекция на горните пикочни пътища. Среща се по-често при жени. Болката в кръста може да е както едостранна, така и двустранна. Тя се съчетава обикновено с болка по хода на пикочопроводите и/или над симфизата (ниско долу в корема). Има болка и парене при уриниране, което е често, а урината е оскъдна по количество, мътна и с неприятна миризма.


При такова заболяване най-често има и общи симптоми като температура, отпадналост, гадене и повръщане.

  • Бъбречнокаменна болест

При наличие на единични камъни в бъбречните чашки и легенче може да има както тъпи болки в областта на кръста, така и пълна липса на симптоми.

 

NEWS_MORE_BOX


Често първа изява на състоянието е бъбречната колика. Тя се причинява от придвижване на конкремент по хода на уретера, което се провокира от физически усилия, обилен прием на течности, вещества с диуретичен ефект – алкохол, кофеин и др.


Болката има коликообразен характер и по интензитет може да стигне до непоносимост. Придвижва се по хода на уретерите към пикочния мехур и половите органи и може да продължи от часове до дни ако не се потърси помощ.


Съпътства се нерядко от гадене, повръщане, подуване на корема и запек, както и кръв в урината. Затихването на болката е важен момент, защото се дължи или на елиминиране на конкремента, или на спирането му някъде по хода на пикочопровода.


Последото може да бъде опасно, защото макар и болката да е отминала, конрементът е възможно да причини затруднено изтичане на урината и хидронефроза – задържането на такова състояние може да увреди бъбрека.

4. Стомашно-чревния тракт

Коликообразни болки по хода на дебелото черво, особено в левия му сегмент, могат да са свързани с безобидни състояня като лека констипация, но и с по-сериозни болести. Във всеки случай при задържането на оплакванията повече от няколко дни или поява на още симптоми трябва да се консултирате с  гастроентеролог.


Задстомашната жлеза, когато е възпалена, може да е силно болезнена, като болката е не само в корема, но и отзад на гърба и кръста – болните я описват като опасващ обръч.


В повечето случаи болката е основното оплакване, но ако успеете да съобщите за наличието и на други такива, това ще ускори откриването на причината и нейното отстраняване.