Болката, ниско в кръста, е сред водещите оплаквания при хората от цял свят, особено в по-напреднала възраст. В голям процент от случаите, тя е придружена и от болка по хода на единия или и двата крака. Състоянието е известно като лумбална или по-често лумбосакрална радикулопатия, в зависимост от нивото на засягане на нервните пътища.


Подобно на останалите видове радикулопатия (напр. шийна), болката при лумбосакралната радикулопатия се дължи на засягане на нервните пътища, излизащи от гръбначния мозък и преминаващи през определени отворчета (неврофорамени) на гръбначния стълб, осигуряващи след това сетивна или моторна инервация на съответни участъци от тялото. Тъй като всеки нерв има определена зона, която инервира, затова и болката има характерна локализация, като често се излъчва по хода на нерва.


Причините за поява на болка в кръста и крака могат да бъдат най-разнообразни – от дегенеративни промени в гръбнака, свързани с характера на физическата дейност и нормалния процес на стареене, до състояния, изискващи сериозна медицинска намеса като тумори, инфекциозен процес и т.н. Най-често болката в кръста и крака засяга хората на средна възраст (около 40-те), но може да се срещне е в други възрастови групи, в зависимост от специфичните обстоятелства (напр. при професионални танцъори, вдигане на тежести, футболисти и т.н.)

 

Наличието на придружаващи симптоми обаче като например температура, треска, загуба на тегло, както и появата на този болкови синдром преди 20 или след 50 годишна възраст, налага по-детайлно изследване, с цел изключване на друга патологична причина, извън дегенеративната.


Анатония на гръбначния стълб

Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, разделени в 4 отдела – шиен, торакален, поясен (лумбален) и сакрален. Шийният отдел включва 7 прешлена, участващи в движенията и поддържане стойката на главата. В торакалния отдел влизат 12 прешлена, към които са захванати ребрата. Този отдел участва по-слабо в движенията на тялото и има по-скоро протективна роля за намиращите се в гръдния кош жизненоважни органи. Лумбалният или поясният отдел включва 5 прешлена, които поемат голяма част от телесното тегло, поради което са изключително натоварени и склонни на дегенеративни изменения. Сакралният отдел служи за разпределяне на тежеста към таза и бедрата. Между всички прешлени има дискове, които служат като амортисъор на движенията в гръбначния стълб. 


Лумбосакралната радикулопатия се дължи на компресия и/или възпаление на нервните пътища, излизащи от гръбначния мозък и преминавайки през специфични отворчета, формирани между прешленните тела. Причина могат да промени в междупрешления диск, така и състояния, стесняващи пространството,от където излизат нервните коренчета – спинална или фораминална стеноза, деформация или счупване на прешен, херниирал дисков фрагмент и др.

 

Клинична картина

Началото на симптомите обикновено е остро и включва болка ниско в кръста. При някои пациенти болката в кръста отшумява, когато се появява болката по хода крака.

 

Характерът на болката се описва като тъп, дразнещ или като преминаване на електрически импулс. Мравучкане, изтръпване или слабост в крака също могат да бъдат придружаващи симптоми.

 

Болката най-често започва от задната част на седалището, и се излъчва по задната или задностраничната (по-външната страна) част на крака, достигайки поянкога до ходилото и големия палец. Сядането, кихането и кашлянето прочовикат или засилват болковия синдром.

 

В по-редки случаи болката се излъчва по предната страна на бедрото и рядко се разпростира под коляното.

 

Диагноза и лечение

Диагнозата се поставя след снемане на неврологичен статус, електромиографско изследване - ЕМГи  невроизобразяване на гръбначния сегмент с помощта най-често на рентгенография, а по преценка и на ядрено-магнитно изследване или компютърна томография.

 

В 70% от случаите, болката има самоограничаващ характер и изчезва с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия и рехабилитация. В по-малък процент от случаите, когато консервативните методи не доведат до задоволителен ефект или е налице тежък дегенеративен процес, се налага хирургична намеса. Спешна медицинска намеса се налага, когато е налице значителна хернизация на междупрешления диск, водеща до тежка неврологична увреда – парализа или остро развила се незадръжка на тазовите резервоари – пикочен мехур и черва.