Хроничният панкреатит е сериозно заболяване, към което трябва да се подходи отговорно. Характеризира се с деструкция на паренхима на задстомашната жлеза, замяната му с фиброзна тъкан и последващите нарушения в ендокринната и екзокринна дейност на жлезата.
 
Има редица причини, които водят до това заболяване, но несъмнено водещ фактор е употребата на алкохол. Боледуват по-често мъже, като за увреждането на жлезата са необходими редовна консумация на 50 ml при мъжете и над 30 ml при жените дневно на чист алкохол. Приемът на храна, богата на мазнини и белтъци е предразполагащ фактор. Хроничният панкреатит може да се дължи и на автоимунно заболяване (заболяване, при което имунната ни система атакува собствените органи, което при нормални условия не съществува), вродено заболяване, блокиране на панкреасния канал от жлъчни камъни и др. Обструктивният панкреатит може да съществува при наличие на вродени или придобити стеснения на панкреасния канал.
 
Такива могат да се получат при следните условия: болест на Крон, оперативни интервенции, след оздравяване от остър панкреатит, травми, радиотерапия и др.
 
Наличието на стеснение или запушване на панкреасния канал води до покачване на налягането в по-малките панкреасни каналчета, поради непрекъсната секреция на панкреасен сок. От това следва разкъсване на тези малки каналчета и излив на панкреатични ензими в паренхима на жлезата.
 
Нормално тези ензими, не са активирани, но преминали в интерстициума на задстомашната жлеза те се задействат и настъпва т. нар. самосмилане на жлезата. То протича с възпалителна реакция, която завършва с некроза и последваща фиброза.
 
Хроничният панкреатит може да се раздели на две групи - хроничен калцифициращ панкреатит, при който основно влияние има алкохолът и хроничен обструктивен.
 
Първата форма е най-голямата подгрупа, при която се наблюдава фиброза, протеинови запушалки и конкременти в каналчета на панкреаса. При втората форма имаме запушване на главния панкреасен канал, което е резултат най-често на тумор или доброкачествено стеснение на канала. 
 
Хроничен панкреатит може да се развие неусетно, тъй като в началото няма никаква симптоматика. Когато вече се появят някакви оплаквания, означава, че в жлезата вече има необратими увреждания. Водещ симптом е коремната болка, която се усеща в горната половина на корема и се разпространява назад към гърба. Може да се засили след хранене или консумация на алкохол. Често се усеща през нощта и е от лека до доста силна. Не се повлиява от вземането на спазмолитици или аналгетици. С прогресирането на заболяването, болката намалява и остава постоянна и тъпа.
 
Други оплаквания, за които пациентът може да съобщи са: подуване на корема, тежест в епигастриума, метеоризъм, гадене, повръщане. При това заболяване болните могат да намалят теглото си с 30-50% и причината в началото е фактът, че се появява страх от засилване на болката при прием на храна, затова и болните намаляват храненията. В по-късните етапи самото нарушение на храносмилателния процес води до невъзможност за усвояване на важните хранителни вещества, а от там и отслабване. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Нарушава се смилането на мазнините и се появява стеаторея (мазни изпражнения). Захарният диабет е на лице при загуба на 80-90% от жлезата.
 
Диабетът, резултат от хроничен панкреатит, по-често води до хипогликемични състояния отколкото диабет първи тип. Усложненията, които могат да последват това хронично възпаление на задстомашната жлеза са: псевдокисти, абсцес, жълтеница, съдови усложнения и др. 
 
Поставянето на диагнозата се осъществява чрез функционални тестове, ехография на корем, скенер и др. Лечението трябва да започне с отстраняване на първопричината за заболяването. Успоредно с това се предприемат мерки за контрол на болката, прилага се диета и се лекуват последствията от вече настъпилите увреждания на жлезата.