Болезненото усещане в ходилото може да обхваща една или няколко структури от стъпалото, като първичната причина може дори да не се локализира в крака, а да се дължи на патологични промени в таза или гръбнака.


Това налага анализ не само на ходилото, но и на цялостната стойка, тъй като често глезените и стъпалата са т. нар. „бушон“, който първи реагира на постурални промени (промени в стойката).


За болката във възглавничките на стъпалото се използва още терминът метатарзалгия. Причините могат да бъдат носене на обувки на висок ток, обувки с много тънка или мека подметка, носене на тесни обувки, както и не на последно място претоварване на възглавничките от продължително ходене.Втората метатарзална главичка – дисталната част на костта, физиологично бележи най-високата точка на напречния свод. При „смъкване“ на напречния свод се получава претоварване на дисталните части на метатарзалните кости при първи и втори пръст, следствие на което започва усещане за болезненост, което постепенно се увеличава.


Плантарният фасциит или наричан още болезнен свод, е друга честа причина за болка в ходилото. Като при него също основно значение има плоскостъпието. Характерно за болката при него е, че е най-изразена при ставане сутрин - още с първите крачки, както и проявата ѝ след продължителна почивка. Болката се проявява обикновено след тренировка, а не по време на нея, дори и при по-продължително натоварване.


Плантарната фасция плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. Като болката се разпространява по нейната дължина.
Други възможни причини за болки в свода са халтавост (хипермобилност) на ставите, което води до завъртане на глезените навътре (свръхпронация) и пропадане на надлъжния свод.


Отлагането на калций в петната кост се дължи най-често на неправилно натоварване или хронично възпаление на заобикалящите я тъкани. Нерядко в такива случаи се налага и оперативно лечение, особено когато консервативната терапия не е достатъчна за облекчаване на болката.


Невром на Мортън е състояние свързано с болка, подуване и/или възпаление на нерв, най-често при възглавничките между трети и четвърти пръст на крака. Симптомите включват остра болка, парене, включително липса на чувствителност в засегнатия участък. При по-тежките случаи е налице скованост, изтръпване и спазми в предната част на стъпалото. По-често срещано е при жени, като етиологична причина е носенето на високи токчета или тесни обувки.


Системни заболявания, свързани с кръвообращението или метаболитни промени също могат да водят до симптоматика в областта на ходилата - остра исхемия на крайниците, болест на Бюргер, варикозни вени, а от метаболитните - захарен диабет, подагра.


При непредприемане на своевременни мерки болката в стъпалото може да премине и към други стави, поради промяна на походката, с цел щадене.


Синдромът на тарзалния канал е друга патологична проява, водеща до болки в стъпалото. Представлява притискане на задния тибиален нерв, преминаващ през вътрешната част на глезена. Това е вид компресионна невропатия, която може да се дължи на плоскостъпие, остеофити, навяхване на глезена.  Симптомите включват изтръпване, парене, силна пробождаща болка, скованост.


Микрофрактурите или стрес фрактури се получават при системни претоварвания, при които в костите се образуват микро пукнатини, невъзстановяващи се, поради липсата на почивка-време между отделните натоварвания. Предразполагащ фактор е и остеопорозата. Симптомите са болка, повишена чувствителност и оток в мястото на микрофрактура.


Референции:
1. Foot pain, Mayo Clinic;
2. Pain in the bottom of the foot, National Health Service;
3. Foot Pain and Problems, Johns Hopkins Medicine.