Болката в хълбоците може да се трупа постепенно във вид на растящ дискомфрот до нетърпимост в рамките на дни или пък да ни повали изведнъж по време на физическо усилие. Независимо дали елементът на изненадата присъства в неприятната ситуация, никой не обича, когато нещо го боли.

 

Таз


Костният таз е една чудесна конструкция, която побира и защитава в себе си органи от отделителната, половата и храносмилателната система, нервни разклонения и кръвоносни съдове.


Освен това, той дава опора на торса – за него се свързват повечето мускули, поддържащи коремната стена, един от най-големите мускули на гърба и седалищната мускулатура. Съответно на костния таз се опират значителна част от мускулите, поддържащи стойката и органите в коремната кухина.


Самият той е изграден от няколко кости, добре скрепени помежду си – две хълбочни, две срамни, две седалищни, една кръстцова и една опашна кост. Така изграденият костен таз се свързва с останалата част на тялото и долните крайници посредством още стави, лигаменти (съединително тъканни връзки) и мускули.

 

Как разбираме, че има проблем?

 

  • Болката винаги е алармиращ симптом, въпреки че претрупани с ежедневието понякога просто не ѝ обръщаме внимание.

Тя най-често е локализирана ниско в кръста, но може и да се прехвърля на други области – към седалището, отпред на хълбока, в областта на слабините, както и надолу по крака към коляното по вътрешната страна на бедрото.


Тя може да се усеща като тъпа болка и тежест или да се яви като пробождащи мускулни спазми и да се предизвиква и/или усилва от движение.

  • Ограничение на движенията в областта

Това може да се дължи от една страна на силна болка, поради която съзнателно или не щадим мястото. Но от друга страна възможно е да е резултат и от евентуално увреждане – след травма например.

  • Подуване със или без зачервяване

Класически белег на възпалението, което може да се причини от травма или инфекция.

 

Какво може да се обърка там?

Причините за поява на болка в хълбочната област логично включват проблеми на различните структури, които взимат участие в нея:

  • Слаба мускулатура

Това е една от „безобидните“ причини за болка – когато не водим достатъчно активен начин на живот или пък имаме затлъстяване, коремните мускули и тези в долната част на гърба не притежават достатъчно сила, за да поддържат сложната конструкция.


Решението е малко по малко, с ежедневни усилия, да се трудим в посока към заздравяване на тези мускули с подходящи упражнения – без претоварване!

 

  • Възпаление на сакроилиачната става

Макар и косният таз да изглежда като един общ „пояс“, между хълбочните кости и кръстцовата кост има стави. Те не са като ставите на крайниците, неподвижни са и движение в тях може да има, когато жената ражда – за разширение на родовия канал.


Това не пречи на въпросните стави да се засягат от процесите на стареене, артрит, претоварване и др. както всяка друга става.

 

NEWS_MORE_BOX


По-често възпалението е само на една от двете стави, болката може да се разпростре в същата половина на тялото към седалището, слабинната област, и по бедрото и да се комбинира с усещане за изтръпване и слабост в крака. Възможно е усилването ѝ при седнало положение и изкачване и слизане по стълбите.

 

  • Възпаление на апофизата

Това са зони, от които костите нарастват и които са залавни места за мускули. Възпалението на апофизата съответно е проблем при деца и юноши, когато костите още не са завършили растежа си.


Силните мускулни контракции – при спорт например – могат да възпалят апофизата. Болката най-често е тъпа, в предната част на хълбока и се усилва при движение.

 

  • Разкъсване на илиолумбалната връзка

Тя се простира между горния ръб на хълбочните кости и гръбначния стълб. Освен при нараняване, още може да пострада и от продължителни повтарящи се дижения, включващи въртене и навеждане.

 

  • Други 

По-редки, но и изискващи специално внимание са възпалението на седалищният нерв – ишиас, тежки травми, както и в най-редки случаи – рак на тазовите кости или метастази в тях от разположен другаде злокачествен процес.

 

Подход

В повечето случаи почивката, поставянето на лед за кратки интервали от време, слагането на мястото на височина над сърцето – например с възглавница – и евентуално нестероидните противовъзпалителни ще са достатъчни за овладяване на възпалението и пълно възстановяване.


Но, когато това не се случи, както и във всяка ситуация, която Ви съмнява, не се колебайте да потърсите лекарско съдействие!