Оплаквате се от болки в сърдечната област или стомаха, обаче изследванията не показват наличие на патологичен процес в органите. Тогава, когато е предписано лечение, то не дава резултат. Идвало ли ви е на ум, че понякога болките, които сякаш идват от органите в гръдния кош и горната част на корема, всъщност могат да се дължат на остеохондроза?!


Остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб може да продуцира болки, които да подведат за заболяване на органите, разположени в гръдния кош и коремната кухина – стомаха и дванадесетопръстника, за наличие на възпаление на жлъчката, да се объркат особено със сърдечни или да се вземат дори за заболяване на апандисита...


Остеохондрозата на гръдния отдел обикновено продуцира изпитване на болка в областта на гръдния кош. В гръдният отдел са ангажирани 12 прешлена. Останалите отдели на гръбначния стълб са: шиен, поясен и опашен. Често болката се усеща като придърпваща, движи се по дължината на ребрата или в горната част на стомаха. Не може да се определи едно определено място, където боли повече. То е различно при всеки засегнат – може да е на гърба, отпред на гърдите или отстрани при ребрата. Появява се скованост в движенията, особено след продължителен престой в една поза. Първоначално проблемът се усеща след ставане от сън. Обикновено отшумява след раздвижване. Някои се оплакват и от болки през нощта, в областта на лопатките и между тях. Болката там е отчетлива при дълбоко вдишване или продължителен престой в неудобна поза.
Състоянието се влошава при физически натоварвания. Болката се появява или усилва при преумора и стрес.

С течение на времето засегнатият започва да се оплаква от чувствителност при смяна на атмосферните условия. Появяват се болки след престой на течение и на хладно. Отчита се силен дискомфорт при извъртане и навеждане настрани.

От целия този процес човек несъзнателно започва да напряга мускулите опасващи гръдния кош. При болка специалистът може да отчете напрегнатостта на мускулите по дължината на гърба, като е вероятно мускулните спазми да се наблюдават само от едната страна.

Защо остеохондрозата продуцира такава болка...
Остеохондрозата се развива, когато е възпрепятствано кръвоснабдяването, съответно и осигуряването на хранителни вещества и кислород, на съставния хрущял и костните тъкани на прешлените. В този процес първи са засегнати междупрешленните дискове. Заради нарушеното кръвоснабдяване, материята на дисковете губи своята еластичност, те стават по-малко гъвкави, сплескват се, при напредване на процеса може да изскочат от определеното им място в линията на гръбначния стълб, т.е. да се развие и дискова херния. „Твърдите“ дискове не могат да балансират движението на прешлените, по този начин той  губи не само от подвижността – това води и до деформация на прешлените и заболяване.
Случаите на дискова херния на гръдния отдел обаче са рядкост, заради факта, че той по принцип е по-ниско подвижен за разлика от съседните му отдели, шиен и поясен.

Причини за остеохондрозата
По принцип основната причина за развитието на остеохондроза е остаряването – заради промените в тъканите на хрущяла и костите с възрастта. Има хора, които са по-предразположени по наследство към заболяването, по-засегнати са и тези с нарушения в обмяната на веществата. Причина за заболяването могат да бъдат и други болестни процеси на гръбначния стълб и организма или травма.

В съвремието ни обаче, водеща причина за изява на заболяването, е обездвижването и наднорменото тегло.

Как да разберем, че болката действително се дължи на остеохондроза
Налага се рентгеново изследване, при което се отчита намаляване на междудисковото пространство. При необходимост от по-ясна картина на състоянието, специалистът може да назначи томографско или магнитно-резонансно изследване. Последством доплерова сонография се установява дали не са притиснати кръвоносните съдове и не е ли нарушено  кръвообращението към гръбначния стълб и съответно гръбначния мозък.

Терапията
Веднъж появила се, остеохондрозата не може да се излекува. Лечението е симптоматично –  в състояния и периоди на остра болка се назначават болкоуспокояващи средства. Специалистът може да определи необходимостта от носенето на специален корсет, който да дава една по-висока стабилност на гръбнака.
В началото на заболяването обаче има по-висок шанс за забавяне процеса на напредването му. Предприемането на мерки за подобряване на мускулатурата на гърба, повишава значително развитието на патологичния процес.
За облекчаване на състоянието помага мануалната терапия, лечебната физкултура и физиотерапията.
Заболяването се отличава с редуване на остри периоди и на ремисия.

Терапевтичните мерки не бива да се пренебрегват, тъй като с напредване на остеохондрозата е възможно да се засегне състоянието на вътрешните органи, като сърце, бели дробове, органи на храносмилателната система, и кръвоносната система.