Болката в гърба може да варира от тъпа, през постоянна, до внезапна, остра, която силно затруднява движението. Освен това тя може да се влоши постепенно или, провокирана от падане или повдигането на тежко, да се появи внезапно. За нея няма възраст – млади и стари могат да страдат от болка в гърба. Има обаче някои фактори, които предполагат нейната поява.
 

Причините...

Една от причините за появата на болката в гърба е напредването на възрастта. След 30-та година болката в гърба далеч не е нещо необичайно. 
 
Други важни фактори, които могат да предизвикат болка в гърба, е лошата физическа форма, както и наднорменото тегло. Натрупването на излишни килограми натоварва гърба, което води и до появата на болка. 
 
От друга страна, може да се дължи и на някои наследствени фактори. Става дума за такива заболявания като анкилозиращ спондилит, които се предават генетично. Други заболявания, които могат да предизвикат неприятни усещания в гърба, са: сколиоза, спондилолистезия, стеноза на гръбначния стълб, ендометриоза, фибромиалгия. Камъните в бъбреците и различни инфекции също могат да предизвикат поява на болка в гърба. Естествена е появата й и по време на бременност.
 
Работата ни често се оказва един от причинителите на подобни оплаквания. Това важи за случаите, в които тя е свързана с напрягане на гръбначния стълб, вследствие на повдигане на тежки предмети или пък изпадане в другата крайност – седене на бюрото по цял ден без никакво движение.
 
Пушачите по-често изпитват такова неразположение. Причината е, че тялото не е в състояние да „достави“ хранителни вещества до междупрешленните дискове на гърба заради вредния навик. Освен това, при пушачите лечението трае по-дълго, както и самата болка.

 

Можем ли и как да предотвратим болката в гърба?


За жалост, не във всички случаи бихме могли да повлияем болката в гърба, но все пак можем да повлияем на някои условия за формирането й, които зависят от... начина ни на живот. От най-съществено значение е да започнем да спортуваме по-често и укрепим мускулите на гърба си. Не по-малко важно е да укрепим костите си. За тази цел е нужно да осигуряваме на организма си достатъчни количества калций и витамин D.
 
За да избегнем натоварването на гръбначния стълб, трябва да се стремим да поддържаме здравословно тегло, като най-сигурният начин да направим това е да се храним правилно и да се движим достатъчно. Ако пък ни се налага да повдигаме тежки предмети, трябва да изпълняваме действието с мисъл за тялото си - да се стараем добре да балансираме между двете си половини, да свием краката и да изправим гърба, а не просто да се навеждаме. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато причината за болка в гърба е в натоварването, повечето хора по-рядко се обръщат към лекар. Това обаче може да изиграе лоша шега. Посещението при специалиста не трябва да се отлага при наличие на:
  • изтръпване или мравучкане на крайниците;
  • силна болка в кръста или гърба, която не отшумява, след като сме си отпочинали;
  • болка след падане или нараняване;
  • болка, придружена със следните проблеми: трудности при уриниране; слабост; висока температура; загуба на тегло, без да има промяна в режима ни на хранене.
 
За да бъде поставена точна диагноза, трябва да се изучи историята на заболяванията на пациента, след което може да бъде издадено направление за образна диагностика и кръвни изследвания. 
 
Има вероятност медицинските тестове и изследвания да не установят причината за появилата се болка в гърба. Дори и тогава обаче тя би могла да се повлияе.
 
Каква е разликата между остра и хронична болка?
 
Острата болка започва внезапно и трае по-малко от шест седмици. Това е най-често срещаният тип болка в гърба. Причина за нея могат да бъдат падане или вдигане на тежки предмети. Хроничната болка продължава повече от три месеца и е сравнително по-рядко срещана.