От медицинска гледна точка болката в гърба се дели на два вида:
  • специфична и 
  • неспецифична.
При пренапрежение на мускули, сухожилия и връзки се касае за неспецифична болка в гърба. В случай, че става въпрос за заболяване на гръбначния стълб или има налична друга болест, болката се определя като специфична.
 
1. Неспецифична болка в гърба
 
Проблеми с гръбначния стълб могат да имат хора от всяка възраст. Повечето от засегнатите обаче имат т. нар. неспецифична или функционална болка в гърба. Тя се предизвиква от активните елементи на движението - мускулатурата на гърба, а също така и от пасивните поддържащи структури - сухожилия и връзки. Функционалните нарушения на тези части на опорно-двигателния апарат, като спазъм и скованост, биха могли да бъдат своевременно коригирани чрез промяна в стойката, положението или с лечебна гимнастика.
 
NEWS_MORE_BOX
За по-голямата част от случаите на функционално обусловената болка в гърба има вина претоварването на една определена част от тялото като например вдигане и носене на тежък товар, неправилна стойка, продължителна работа в седнало положение, прекалено интензивно спортуване или липса на физическа активност в ежедневието.
 
Оплакванията от неспецифична болка в областта на гърба най-често засягат хора на възраст между 30 и 50 години, макар че все по-често това е проблем на деца и младежи в училищна възраст - двама от трима ученици между 10 и 16 години страдат от такъв вид нарушение. Причина за това са обездвижването, наднорменото тегло и в още по-голяма степен затлъстяването (adipositas).
 

2. Специфична болка в гърба

Патологични изменения вследствие на заболявания, травми или промяна във формата на гръбначния стълб, се наричат органични или специфични. Тяхната честота нараства с възрастта. Болестта, свързана с износване на ставите - артроза, засяга най-често ставите на гръбначния стълб и се нарича спондилартроза като обикновено обхваща шийния и поясния отдел, където натоварването е най-голямо, затова и болката е локализирана именно там.
 
Спондилолистезата, остеопорозата в напреднал стадий, както и остеоартритът, също предизвикат подобни оплаквания. Болките в кръста често са симптом на заболявания на храносмилателната система, засягащи жлъчен мехур, черен дроб, дванадесетопръстника и панкреаса, а също така биха могли да възникнат в резултат на поражения в гръдния кош.